TK, STA

, 08:50  |  Politika

Drugo leto polno plačevanje prispevkov za študentsko delo

© Igor Škafar

V zakonu o matičnih evidencah bo vlada uvedla prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za študentsko delo. Državni sekretar na ministrstvu za delo Dejan Levanič je pojasnil, da bo novost verjetno začela veljati s 1. januarjem 2015 oziroma v primeru obravnave zakona po nujnem postopku takoj, ko bo mogoče. Več>>

Levanič pojasnuje, da je to eden izmed konsenzov, ki je bil dosežen med socialnimi partnerji, ko so pogojevali tudi zakon o študentskem delu. Vlada je v predlogu sprememb proračuna predvidela, da bi z omenjenim ukrepom pridobila 58,3 milijona evrov, študenti pa pravico do pokojninskega zavarovanja.

Uvedba plačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bi za študenta, ki je zaslužil sto evrov, pomenila, da delodajalec danes zanj plača 130 evrov, po novem pa bi ta znesek znašal 133 evrov. Študent bi za prispevke plačal 15,5 odstotka, kar pomeni, da bi od stotih evrov na koncu dobil 84 evrov.

V zvezi z zakonom, s katerim bi uredili študentsko delo in o katerem so se že pogajali, je Levanič dejal, da je bilo še kar nekaj odprtih zadev, predvsem kar se tiče omejitev na strani delodajalcev. Po njegovih besedah je treba ponovno preučiti, kako močno omejiti študentsko delo, saj se uvajajo evidence, ki bodo pokazale, kaj se dogaja na področju študentskega dela. Predsednik Študentske organizacije Slovenije Žiga Schmidt je sicer dejal, da si v organizaciji želijo, da bi nadaljevali pogajanja o prejšnjem besedilu zakona o študentskem delu, ki so se končala s padcem prejšnje vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.