Damjana Kolar

 |  Kultura

Korenine evropskega oblikovanja

Peter Movrin

Peter Movrin
© Maja Slavec

V okviru evropskega projekta R.E.D-Roots of European Design bo v Atriju ZRC od 4. do 18. novembra na ogled oblikovalska razstava pod okriljem izobraževalne ustanove art:tečaji, ki je bila povabljena k sodelovanju v evropskem projektu kot predstavnica Slovenje v družbo še šestih držav: Albanije, Češke, Italije, Madžarske, Poljske in Romunije. Tokratna razstava je rezultat večmesečne delavnice z izbranimi slovenskimi oblikovalci, ki jih je kreativno vodil Peter Movrin v sodelovanju z vodjo projekta Andrejo Čeligoj. Več>>

Na razstavi se predstavljajo: Olga Košica in Rok Marinšek, Metod Črešnar, Sanija Reja Aske,Tanja Bončina, Meta Wraber, Petja Zorec, Barbara Vrbančič, Marija Zajc, Andreja Čeligoj in Peter Movrin. Ob razstavi slovenskih oblikovalcev je na ogled tudi potujoča razstava, ki predstavlja izbrana dela vseh sodelujočih članic pri projektu.

Po besedah organizatorja razstava "raziskuje razmerja med moderno in tradicionalno umetnostjo na področju uporabnih umetnosti in oblikovanja, proučuje umetniške tradicije v evropskih državah in razkriva vplive starodavnih motivov, simbolov in tehnik, ki so in še vplivajo na sodobne umetnike in njihovo umetnost. Podati želi odgovore na vprašanja kako lahko kulturna dediščina sodeluje v boljšem in strpnejšem razumevanju zgodovine in medkulturnega dialoga med evropskimi državljani, kakšen pečat preteklosti nosi sodobna umetnost in kakšen je odnos med lokalno kulturo in zgodovino sodobne umetnosti v Evropski uniji." 

Poleg razstave 6. novembra ob 17.00 pripravljajo tudi simpozij, na katerem bodo sodelovali: Boštjan Botas Kenda, (dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje), Marija Jenko (redna profesorica na NTF-smer tekstilstvo),   Nada Vodušek (samostojna oblikovalka, urednica, radijska voditeljica in performerka), Vanja Mihelič (arhitektka, Pleksimanija), Dominika Krogulska-Czekalska (Poljska)/Vanda Illés  (Madžarska).