TK, STA

, 07:45  |  Politika

Združena levica želi parlamentarno preiskavo Teš 6

© Tjaša Zajc

Združena levica (ZL) je začela z zbiranjem podpisov poslancev za uvedbo parlamentarne preiskave o odgovornosti politike pri šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Za uvedbo preiskave je potrebna podpora tretjine poslancev, po napovedih naj bi se pod zahtevo poleg ZL podpisali tudi poslanci strank DeSUS, NSi, SD in ZaAB. 

ZL bi tako uspela zbrati 30 poslancev, potrebnih za uvedbo preiskave. Podpise bodo zbirali do konca tedna. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je že zagotovil, da bodo poslanci DeSUS prispevali podpise za preiskovalno komisijo, saj je potrebno razčistiti, kaj se v Teš dogaja. Podobno so podporo napovedali in argumentirali tudi v NSi in SD.

V SMC o tem, ali bodo prispevali podpise za ustanovitev preiskovalne komisije, še razpravljajo. Zagotovili so, da podpirajo, da se zadeva razreši, kot to piše v koalicijski pogodbi. Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je spomnil, da so predsedniku vlade Miru Cerarju pred časom dali pobudo, da kot vlada resno pristopijo k razrešitvi problematike Teša 6. Po njegovih besedah je treba poiskati krivce in ugotoviti, kdo bo nosil odgovornost - tako bodo prispevali podpise za ustanovitev komisije. Möderndorfer upa, da se bo za to odločila tudi SMC. "Kot so v politični prostor vstopili neobremenjeni pri tej zgodbi - upam, da je temu res tako - bodo z lahkoto prispevali te podpise," je ocenil.

Projekt Teš 6 že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti, zaradi česar ga je pod drobnogled vzela tudi policija, nedavno se je končal del preiskav. Del kriminalistične preiskave je končan, in sicer v delu, povezanem s finančnimi tokovi, ki so končali pri dobavitelju glavne tehnološke opreme Alstomu. Pri tem so kriminalisti ugotovili, da skupna škoda, ugotovljena v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Teša, znaša več kot 284 milijonov evrov. Toliko namreč znaša premoženjska korist, ki jo je pridobil Alstom. Kriminalisti so v tem delu podali kazenske ovadbe zoper 10 fizičnih oseb, med temi so štirje odgovorni iz Teša, dve osebi pa sta iz tujine. Sumijo jih nepravilnosti pri obnovi petega bloka in pri izgradnji šestega bloka - gre za dve kaznivi dejanji zlorabe položaja in pravic ter dve kaznivi dejanji ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Preiskava še vedno poteka pri drugih nepravilnostih, pod drobnogledom so finančni tokovi v drugih smereh. Slovenski kriminalisti pri tem sodelujejo z varnostnimi organi iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Švice in Francije.

Kot smo poročali v Mladini, ima Teš sicer novo vodstvo: Holding Slovenske elektrarne (HSE) je z mesta direktorja Teš odpoklical Petra Dermola (SD), ker naj bi kršil delovne obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.