Darja Kocbek

, 08:00  |  Ekonomija

Sodišče je Leipzig za zdaj rešilo pred bankrotom

Finančni škandal družbe Leipziger Wasserwerke, ki prebivalce Leipziga oskrbuje z vodo, se bo za mesto Leipzig očitno srečno končal. Londonsko sodišče je namreč odločilo, da mestu ni treba jamčiti za neuspešne milijonske finančne stave komunalnega podjetja, kar pomeni, da mora te izgube požreti švicarska banka UBS. Več>>

Družba Kommunalen Wasserwerke Leipzig je po poročanju Die Welt v letih 2006 in 2007 investirala v finančne instrumente, zavarovane z dolžniškimi instrumenti (Collateralized Debt Obligations – CDO), ki so z izbruhom finančne krize leta 2008 investitorjem povzročili velike izgube.

S CDO so na veliko trgovale investicijske banke, komunalna podjetja pa so se teh rizičnih finančnih instrumentov večinoma izogibala. V Leipzigu je bilo drugače. Finančni posredniki so podkupili Klausa Heiningerja, predsednika uprave podjetja Kommunalen Wasserwerke Leipzig. Ta je bil enako kot finančna posrednika iz Züricha zaradi poneverb, podkupljivosti, prirejanja bilanc in utaje davkov že obsojen na dolgoletno zaporno kazen. Obramba zahteva revizijo sodbe. Švicarska banka UBS, ki je komunalnemu podjetju prodala papirje CDO, je proti mestu Leipzig na sodišču v Londonu vložila tožbo za poplačilo škode v višini 400 milijonov evrov.

Mesto odškodnine ni hotelo plačati, ker se je takratni predsednik uprave komunalnega podjetja za sodelovanje v finančnih špekulacijah odločil na lastno pest mimo nadzornih organov. Ta argument so upoštevali tudi sodniki londonskega sodišča, ki so presodili, da je banka morala vedeti, da je menedžer s temi posli prekoračil svoja pooblastila. UBS se s to sodbo ne bo zadovoljila, ampak jo bo izpodbijala.

V mestu Leipzig pa opozarjajo, da jim grozi bankrot, če bodo zahtevano odškodnino morali plačati. Neue Züricher Zeitung poroča, da je nekdanje vodstvo družbe Kommunalen Wasserwerke Leipzig vodno infrastrukturo najprej prodalo, potem pa jo je najelo, kar se imenuje Cross-Border-Leasing. Tako je z UBS sklenilo zavarovanje za primer nezmožnosti poplačila kreditov. Za poplačilo kreditov je komunalno podjetje od UBS prevzelo tveganja za neplačilo kreditov, ki so bila zapakirana v CDO. Z izbruhom finančne krize so CDO močno izgubile na vrednosti.

Po poročanju Bloomberga je sodnik londonskega sodišča Stephen Males v 325 strani dolgi obrazložitvi sodbe napisal, da je bil posel s komunalnim podjetjem iz Leipziga za UBS zgleden primer, kako se investicijsko bančništvo ne dela na pošten način.

Mesto Leipzig in njegovo komunalno podjetje še zdaleč nista edina, ki se soočata s posledicami finančnih špekulacij. Spomladi se je družba Berliner Verkehrsbetriebe v podobnem primeru pred londonskim sodiščem dogovorila za poravnavo z ameriško investicijsko banko JP Morgan. Ameriška banka je od berlinskega transportnega podjetja zahtevala odškodnino v višini 155 milijonov evrov.

Tudi Deutsche Bank in več nemških deželnih bank so občinam in srednjim podjetjem občasno na veliko prodajale izvedene finančne instrumente, kot so CDO. Banke so ti posli drago stali. Predvsem so pri teh poslih stavile na prihodnje gibanje obrestne mere in prodajale tako imenovane Spread Ladder Swaps. To je finančni instrument z dvojno obre¬stno zame¬njavo, s katero naj bi si kupec zmanjšal stro¬ške za obre¬sti. Po teh pogodbah so bile izgube banke v primeru neugodnega gibanja obrestne mere omejene, izgube kupcev pa ne.

Marca 2011 je Deutsche Bank izgubila tožbo na nemškem zveznem sodišču, ker so sodniki presodili, da svojih strank ni ustrezno seznanila s tveganji in značilnostmi poslov. Do zdaj se je večina tožb oškodovanih strank končala s poravnavo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.