TK, STA

, 08:15  |  Politika

Slovenija prejela priporočila za izboljšanje človekovih pravic

Minister za pravosodje Goran Klemenčič.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič.
© Borut Krajnc

Slovenska delegacija je pod vodstvom ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča v Svetu Združenih narodov za človekove pravice predstavila stanje človekovih pravic v Sloveniji. Ob tem je odgovarjala na vprašanja drugih držav članic, ki so Sloveniji podale približno 200 priporočil za izboljšanje. Več>>

Slovenija je stanje predstavila v okviru drugega kroga univerzalnega periodičnega pregleda, ki je mehanizem Sveta ZN za človekove pravice. Mehanizem zagotavlja pregled stanja človekovih pravic v vseh 193 članicah ZN v 4,5-letnih ciklih. Slovenija je bila v okviru univerzalnega periodičnega pregleda prvič obravnavana februarja 2010, ko je dobila 97 priporočil.

Med najbolj izpostavljenimi temami letos so bili ukrepi vlade za ureditev statusa izbrisanih, pravice in situacija Romov, obeh narodnih manjšin ter pravice pripadnikov drugih narodnih skupnosti v Sloveniji. Veliko pozornosti je bilo namenjene tudi položaju žensk, otrok, oseb LGBTI ter marginaliziranih in ranljivih skupin. Delegacija je prejela tudi več vprašanj in priporočil s področja trgovine z ljudmi.

V času predstavitve stanja človekovih pravic v Sloveniji je sicer pred sedežem ZN v Ženevi potekal protestni shod Odbora 2014, na katerem je nekaj deset protestnikov, opremljenih s slovenskimi zastavami in transparenti, zahtevalo izpustitev prvaka SDS Janeza Janše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.