Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Svet

V Haagu začasno izpustili Šešlja

© Arhiv Mladine

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je začasno izpustilo na prostost Vojislava Šešlja, voditelja Srbske radikalne stranke, ki je obtožen vojnih zločinov. Šešelj je sicer v haaškem priporu že več kot desetletje, sodbe pa še ni dočakal.

Šešljevo zdravje se je v času pripora občutno poslabšalo, imel naj bi raka, zato mu je sodišče odobrilo pogojno izpustitev, tako da si bo lahko poiskal ustrezno zdravljenje. Odkrili naj bi mu metastaze na jetrih, potem ko je bil konec lanskega leta že operiran zaradi raka na debelem črevesu.

Srbska vlada je tako haaškemu sodišču sporočila, da je načeloma pripravljena sodišču jamčiti, da Šešelj ne bo prišel v stik s svojimi žrtvami ali pričami, ki so na sojenju nastopile proti njemu. A v zameno za jamstva Beograda se mora Šešelj zavezati, da bo spoštoval pogoje haaškega sodišča, so dodali. Haaško sodišče je o začasni izpustitvi Šešlja sicer že odločalo letos poleti, a je nato opustilo svojo ponudbo, da lahko Šešelj na izrek sodbe počaka na prostosti, ker se ta ni hotel zavezati k spoštovanju pogojev sodišča.

Šešelj, ki mu v Haagu sodijo od novembra 2007, se v haaških zaporih nahaja od svoje predaje sodišču leta 2003, kot smo že poročali. Tožilci haaškega sodišča so za zločine, ki jih je Šešelj med letoma 1991 in 1993 storil nad nesrbskim prebivalstvom v BiH, na Hrvaškem in Vojvodini, zahtevali 28 let zapora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.