Darja Kocbek

, 08:00  |  Svet

Razmere v Afganistanu so slabše kot pred prihodom Američanov

Brez fanfar in ob majhni pozornosti medijev so vojaške enote ZDA začele zapuščati Afganistan. V Revolucionarnem združenju afganistanskih žensk (RAWA), ki je najstarejše žensko združenje v Afganistanu, pravijo, da ZDA Afganistan zapuščajo v slabšem stanju, kot je bila država takrat, ko so bili na oblasti talibi. To ni presenetljivo, glede na to, da so ZDA desetletja zavračale podporo vsem, razen skorumpiranim in kriminalnim elementom, na Truthdig piše Sonali Kolhatkar.

Po njenih besedah je treba oceno združenja RAWA jemati resno, saj je konec 90. let prejšnjega stoletja in po letu 2000 glasno obtoževala talibe grozodejstev. Reena, predstavnica za stike z javnostjo v RAWA, razlaga, da že 13 let opozarjajo, da ta vojna ne more zagotoviti svobode, blaginje in boljšega življenja za ljudi v Afganistanu. Zdaj, ko vojaki ZDA zapuščajo državo, so razmere veliko slabše, kot so bile leta 2001, ko so prišli.

Afganistanci so letos izvolili novega predsednika Ašrafa Ganija, ki je pred nekaj tedni zavzel nov položaj. Gani je nekdanji uslužbenec Svetovne banke in eno njegovih prvih uradnih dejanj je bil podpis varnostnega sporazuma z ZDA. Njegov predhodnik Hamid Karzaj, ki je bil obtožen korupcije, je zavrnil podpis sporazuma z ZDA. Sonali Kolhatkar opozarja, da je toliko dokazov o goljufijah pri izvolitvi Ganija, da si je bil prisiljen razdeliti oblast z glavnim tekmecem Abdulahom Abdulahom, ki ga je imenoval za prvega izvršnega uradnika, ki ustreza funkciji predsednika vlade. Abdulah je eden ključnih pripadnikov Severnega zavezništva in je v času državljanske vojne od leta 1992 do 1996 sodeloval z vojnimi zločinci. Poleg tega je Gani za prvega podpredsednika imenoval Abdula Rašida Dostuma, ki je eden glavnih afganistanskih vojaških vodij in za katerega je sam Gani pred nekaj leti govoril, da je »serijski morilec«. Dostum je med drugim bil močno vpleten v množični poboj 2000 talibskih vojakov leta 2001.

Kljub temu je Gani za Zahod eden največjih upov za Afganistan. Reena pa pravi, da ima Gani nedvomno nekaj osebnih zaslug, zlasti v očeh zahodnih medijev. Je namreč pripadnik neoliberalnih politik. Po njegovih besedah gresta kapitalizem in demokracija z roko v roki, kmalu po zaprisegi je naznanil, da bo njegova gospodarska preobrazba države osredotočena na izrabo rudnih bogastev, kar je v skladu z načrti ZDA.

V strateškem sporazumu, ki ga je podpisal z ZDA, je predvideno, da v Afganistanu ostaja okrog 10 tisoč ameriških vojakov. Reena opozarja, da ne gre le za te vojake, ampak za baze, ki so jih Američani postavili v državi, pa za največje veleposlaništvo, ki so ga postavili. Te jim omogočajo, da bodo regijo strateško uporabljali za uresničevanje svojih vojaških interesov.

Zato je Gani po oceni združenja RAWA eden od ljudi, ki bodo delali v skladu z interesi ZDA, ti interesi bodo pred interesi lastne države. »Naša država je zdaj v bistvu okupirana. Demokracija ali volitve ali neodvisna vlada dejansko nimajo nikakršnega smisla,« pravi Reena. Ganijevi sodelavci so tisti vojaški vodje, tisti morilci in kriminalci, za katere RAWA ves čas zahteva kazenski pregon. »To so vojni zločinci, ki jim je treba za zločine, ki so jih storili v Afganistanu, soditi na mednarodnih sodiščih,« pravi Reena.

Če pogledamo politiko ZDA nazaj do leta 1979, vidimo, da je Severno zavezništvo in v določeni meri tudi talibani neposredni rezultat ameriškega programa za financiranje in usposabljanje džihadistov proti okupatorski sovjetski vojski. Reena je razočarana, ker zahodnih medijev in večine Zahodnjakov ne zanima, kako tesno vlada ZDA sodeluje z vojaškimi vodji, kot je Dostum. Ti niso nič drugačni kot talibi oziroma so dejansko slabši.

Desetletna sovjetska okupacija od leta 1979 do 1989 je edino obdobje v sodobni zgodovini Afganistana, ki je primerljivo z uničenjem države v času od leta 2001 oziroma v času 13-letne okupacije ZDA, opozarja Reena. Hkrati pa dodaja, da je okupacija ZDA hujša. Sovjeti so umorili na tisoče intelektualcev in naprednih mislecev, ki jih Afganistan zdaj tako zelo potrebuje. Če pa pogledamo, kakšen je bil njihov načrt, ta ni primerljiv s tistim, kar so ZDA naredile v zadnjih 13 letih.

Ženske danes še vedno trpijo zaradi hudih zlorab, vključno s posilstvi in umori, smrtnost mater in otrok ostaja med najvišjimi na svetu. Revščina je še vedno velika. Proizvodnja drog in stopnja odvisnosti je višja kot prej.

Predsednik Gani je obljubil začetek mirovnih pogajanj s talibi. Tudi mnogi ameriški analitiki so prepričani, da je vključitev talibov v vlado edina pot do miru v Afganistanu. Reena pa pravi, da so ZDA fundamentaliste že pripeljale na oblast in ti so veliko slabši kot talibi. Nič bistvenega se ne bo spremenilo, če bodo talibi uradno prišli do oblasti.

»Naša država je bila porušena. Ni naroda na svetu, ki bi lahko preživel tri desetletja vojne in bi se bil še vedno sposoben upreti tuji okupaciji ali se boriti za svoje pravice in za izboljšanje svoje države,« pravi Reena. Afganistanci se morajo po njenih besedah poenotiti, odpraviti meje in razlike, ki jih je postavila okupacija ZDA, boriti se morajo proti tujim okupatorjem. Afganistan ima veličastno zgodovino izganjanja tujcev, ki so ga hoteli prevzeti. To je edina pot.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.