Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Svet

Schulz opozarja pred novimi mejami v Evropi

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je ob 25. obletnici padca berlinskega zidu opozoril pred postavljanjem novih meja v Evropi ter države članice pozval k uskladitvi azilnih postopkov in večji solidarnosti.

Schulz se je udeležil slovesnosti ob obletnici padca zidu v Berlinu in ob tem poudaril, da je največja pridobitev evropskega povezovanja prav pravica do potovanja in bivanja povsod po Evropi. Spomnil je, da na zunanjih mejah Evropske unije skoraj dnevno umirajo ljudje v poskusu, da pridejo v Evropo. Pri tem je pozval h koreniti reformi evropske azilne politike. »Ni pošteno, da le nekaj evropskih držav sprejme velik delež beguncev,« je dejal.

Slovesnosti v Berlinu sta se udeležila tudi zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov ter nekdanji predsednik Poljske in ikona boja proti komunizmu Lech Walesa. Gorbačov je že v soboto izrazil razočaranje nad Zahodom in reševanjem ukrajinske krize. Ocenil je, da je svet na pragu nove hladne vojne, ki se je po prepričanju nekaterih že začela.

Sicer so ob obletnici padca zidu opozarjali tudi na zidove drugod po svetu, ne le v Evropi. Tako so na primer mladi Palestinci izkopali luknjo v zid, ki ga je Izrael začel graditi leta 2002, da bi zamejil Palestinska ozemlja. Njihov glavni argument je bil, da želijo zmanjšati število napadov na Izrael. Meddržavno sodišče je že leta 2004 razsodilo, da gradnja zidu ni v skladu z mednarodnim pravom, Mednarodni odbor rdečega križa (ICRC) pa je dejal, da zid povzroča resne humanitarne težave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.