Tamara Kajtazović, STA

, 07:45  |  Politika

Vlada o nujnih ukrepih za zaščito pred poplavami

© Anže Vrabl

Predsednik vlade Miro Cerar je na izrednem posvetu vlade, namenjene razpravi o ujmah, odredil ustanovitev ožje delovne skupine, ki mora do 27. novembra pripraviti program najbolj nujnih ukrepov za zaščito pred poplavami. Predvidoma do konca prihodnjega leta bo pripravljen tudi splošni načrt za ukrepanje proti poplavam. Sicer je Cerar ocenil, da je bil odziv civilne zaščite, vojske, gasilcev in samih državljanov na tokratne poplave izjemno uspešen.

Delovno skupino bo vodila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, v njej pa bodo sodelovali tudi predstavniki ministrstev za obrambo, za finance in za infrastrukturo, predstavniki civilne zaščite in stroka. Program, ki ga mora skupina pripraviti, mora biti akcijski načrt, v katerem bo točno določeno, kako lahko v nekem razmeroma kratkem času, predvsem do polovice prihodnjega leta, država zagotovi učinkovite preventivne ukrepe proti poplavam. Načrt bo zajemal lokacije, nabor ukrepov, kdo jih bo izvedel, v katerih rokih in koliko financ bo za to namenjenih. Vlada se bo v ta namen po Cerarjevih besedah potrudila, da dobi dodatna sredstva iz proračuna in tudi na morebitne druge načine zagotovi sredstva.

Ob koordinaciji okoljskega ministrstva bo pripravljen tudi nek splošni načrt poplavne varnosti, predvidoma do konca prihodnjega leta, v okviru katerega bodo celovito zagotovili protipoplavno varnost v vseh drugih vidikih. Cerar je dejal, da je sicer na strani občin pogosto veliko pripravljenosti na sodelovanje, vendarle pa v določenih primerih načrti države trčijo ob ovire, ki jih postavljajo lokalne skupnosti. Kot je poudaril, bo te ovire v prihodnje treba odpraviti tako na normativni kot na praktični ravni.

Obrambni minister Janko Veber je dodal, da bodo že v prihodnjem tednu pričeli s posveti z župani v posameznih regijah glede ukrepov za pravočasno preprečitev hudih posledic poplav. Če na lokalni ravni ne bo zadostnega razumevanja in pripravljenosti na sodelovanje, pa minister dopušča tudi možnost predlogov sprememb zakonodaje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.