Tamara Kajtazović, STA

, 08:00  |  Svet

EU imenovala vodjo preiskave Eulexa

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je pred dnevi napovedala, da bo Evropska unija (EU) imenovala neodvisnega pravnega strokovnjaka, ki bo preiskal očitke o korupciji na račun pripadnikov misije EU na Kosovu (Eulex). Preiskavo je sedaj zaupala Francozu Jeanu Paulu Jacgueju.

Mogherinijeva je napovedala, da bo Jacgue v štirih mesecih pripravil poročilo in priporočila. Po njenih besedah imenovanje Jacqueja kaže na pripravljenost Bruslja, da v celoti razkrijejo podrobnosti očitkov o korupciji. "EU še naprej ostaja zavezana, da bo oblastem v regiji pomagala pri njihovem boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu", je dejala.

Vodja Eulexa Gabriele Meucci je dejal, da se misija veseli sodelovanja z Jacquejem. Dodal je, da bo misija nadaljevala z delom in sodelovala s kosovskimi inštitucijami pri gradnji vladavine prava na Kosovu.

Preiskava bo potekala, ker je britanska tožilka Maria Bamieh nedavno razkrila primere korupcije znotraj Eulexa, za katerega je delala tudi sama, nato pa so jo suspendirali. Visoki predstavniki misije naj bi v zameno za podkupnine med drugim ustavljali sodne postopke proti vplivnim obtožencem na Kosovu in že obsojenim urejali blažje zaporne pogoje ter se srečevali z mafijci in vplivnimi politiki na Kosovu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.