Igor Mekina

, 08:15  |  Svet

Nekaj gnilega je v deželi EULEX-a

Ponovno se je pričela preiskava zaradi izpovedi morilca Nazima Bllace, ki je priznal, da je svoje žrtve "odstranjeval" po nalogu strica sedanjega predsednika kosovske vlade Hashima Thaçija.

»Moje sporočilo politikom je bilo jasno, lahko ga povem celo v albanščini, mos e dhi punen (ne zajebite!),« je na okrogli mizi nevladne organizacije SPEAK v Prištini veleposlanica ZDA na Kosovu Tracey Ann Jacobson v popolnem nasprotju z diplomatskim bontonom poslala svoje najnovejše opozorilo politikom na Kosovu. 

Že samo izbira njenega besednjaka zelo dobro ponazarja težke razmere, zaradi katerih se je ameriška veleposlanica odločila za svoj nenavaden korak. Kosovo se namreč sooča z najresnejšo krizo od leta 2008, ko je ta pokrajina razglasila neodvisnost od Srbije. Že pet mesecev trajajo pogajanja med strankami, ki se nikakor ne uspejo dogovoriti za oblikovanje koalicije, zato Kosovu grozijo nove parlamentarne volitve. Thaçijeva PDK je na volitvah junija letos zmagala, vendar ji ni uspelo zbrati dovolj glasov, da bi imela večino v parlamentu. PDK ima v 120-članskem parlamentu 37 poslancev, zaradi česar njeni kandidati za predsednika parlamenta niso dobili dovolj visoke podpore. Ostale stranke niso pripravljene vstopiti v koalicijo z PDK, prav tako pa se niso uspele dogovoriti za oblikovanje drugačne koalicije. Ustanovno sejo parlamenta so doslej preložili že večkrat. Demokratska stranka Kosova (PDK) premiera Hashima Thaçija je zato zahtevala celo razpis predčasnih volitev, čemur pa opozicija nasprotuje. V skladu s kosovsko ustavo položaj predsednika parlamenta pripada najmočnejši stranki. Izvolitev predsednika parlamenta so doslej blokirale štiri opozicijske stranke, ki imajo v parlamentu večino in zahtevajo položaj predsednika parlamenta zase. Glede na dosedanje razsodbe kosovskega ustavnega sodišča to ni mogoče.

Ob tem pa Kosovo pretresa še cela vrsta drugih težav in afer. Ob razkriti korupciji v vrhu misije EULEX na Kosovu, ki naj bi skrbela za utrjevanje pravne države, se država še vedno otepa s posledicami izpovedi plačanega morilca, ki je že leta 2009 izpovedal, da je sodeloval v okoli 17 primerih umorov, fizičnih obračunov ali izsiljevanj političnih nasprotnikov Hashima Thaqija, pri tem pa je to svoje "delo" opravljal kar po nalogu strica nekdanjega predsednika vlade Hashima Thaqija. Preiskava najprej ni privedla nikamor, vendar so jo pred nekaj dnevi ponovno odprli. Ponovna preiskava je namreč pokazala, da so bili zločini opravljeni v organizaciji tajne službe Šik, ki je imela od leta 1998 naprej zelo tesne zveze s francosko tajno službo DSGE in ameriško CIO v okviru njihove podpore Osvobodilni vojski Kosova (OVK). Kadri Veseli, voditelj ŠIK-a, je leta 2011 za GlobalPost dejal, da je njihovi organizaciji pomagalo 25 tujih tajnih služb in da so jim najbolj pomagali prav Američani. Prav zaradi te »zaščite« naj bi bile številne preiskave o zločinih na Kosovu doslej večinoma neuspešne. Preiskovalci Eulexa so prepričani, da takšen odnos onemogoča obračun s korupcijo in kriminalom na Kosovu, ki trpi tudi zaradi zelo visoke, kar 45-odstotne brezposelnosti.

Nazim Bllaca je novembra leta 2009 v svojem video dokumentiranem priznanju povedal, da je umore in druge zločine opravljal po nalogu Azema Sile, nekdanjega ministra za obrambo in še nekaterih drugih vplivnih oseb. Ubijal naj bi »sodelavce« in »skesance«, ki so bili pripravljeni povedati resnico o zločinih najvišjih albanskih voditeljev na Kosovu. Azem Sila je stric sedanjega predsednika vlade Hashima Thaçija. Družina Nazima Bllace naj bi bila po pisanju kosovskih časnikov sedaj umaknjena v tujino, da se je preiskava o tem primeru ponovno pričela pa so za britanski časnik Guardian potrdili tudi viri v Eulexu. Ob preiskavah umorov na Kosovu so namreč v procesih zoper »dreniško skupino«, v kateri je tudi nekdanji predsednik vlade Fatmir Limaj, obremenilne priče druga za drugo izginjale ali pa umirale v umorih in nenavadnih »nesrečah.« Azem Sila je znan tudi švicarskim oblastem, saj je bil leta 2012 izgnan iz Švice, ko mu je bilo dokazano, da je od države kot invalidna oseba prejel več kot 330.000 evrov socialnih prejemkov, medtem pa je v resnici delal kot politik na Kosovu. Po oceni Andrea Capussela, nekdanjega vodjo Mednarodnega civilnega urada na Kosovu (ICO), odgovornega za gospodarstvo, je tajna služba Šik glavni instrument političnega kriminala na Kosovu, obenem pa vodi lastne nezakonite dejavnosti, iz katerih letno pridobi okoli 200 milijonov dolarjev dobička.

Nič manj udarna ni bila izpoved tožilke britanske tožilke Eulexa Marie Bamieh, ki je razkrila vpletenost voditeljev stranke PDK v sumljive privatizacije in primere podkupovanja uslužbencev EULEX-a. Od petnajstih večjih preiskavah naj bi jih Eulex na koncu pod pritiskom javnosti izvedel samo sedem, do obsodbe pa sta pripeljala dva procesa. Glede na razširjenost korupcije je to po njenem mnenju zelo slab rezultat. V treh primerih naj bi uslužbenci preiskave zavrnili zaradi prejetih podkupnin. V enem od teh primerov je šlo za umor. V te primere naj bi bili vpleteni glavni tožilec EULEX-a Johnatan Ratel, glavna tožilka EULEX-a Jaroslava Novotna in sodnik Francesco Flori. Bamieh je izpovedala, da so ji nadrejeni tudi prepovedali podrobno zaslišati plačanega morilca Bllaco, češ da »ni kredibilna priča.« Zato tudi zahodni mediji vse pogosteje pišejo s Kosova, da je v deželi Eulexa – »nekaj gnilega«.

Vse skupaj je precej obremenjujoče tudi za Francijo, saj je leta 1999 z ladjo odpeljala v Francijo in izšolala okoli 30 pripadnikov OVK, med katerimi so mnogi pozneje postali pripadniki morilskih oddelkov. Francoske enote KFOR-ja so prevzele tudi nadzor nad ozemljem Drenice, kjer je doma sedanji predsednik vlade Kosova, Eulex pa je od leta 2010 do leta 2012 vodil francoski državljan Xavier Bout de Marnhac. Skupina, podrejena osebam s tesnimi vezmi s sedanjim predsednikom vlade naj bi bila odgovorna za najmanj 30 umorov. Maria Bamieh je vse to spremljala znotraj samega EULEX-a, nato pa dokumente, ki dokazujejo prikrivanje zločinov, predala medijem. Zato je bila 24. oktobra letos suspendirana. To ni bilo prvič - že leta 2003 je od državnega tožilstva v Veliki Britaniji dobila 250.000 funtov odškodnine, saj je dokazala, da so se njeni šefi, ki so jo želeli javno umazati, posluževali rasizma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.