Tamara Kajtazović, STA

, 12:45  |  Ekonomija

Ljubljansko letališče z več potniki in prihodki

© Samo Bešlagić

Aerodrom Ljubljana v času od januarja do septembra beleži pozitivne trende. Letališče je imelo v tem obdobju več kot 1,05 milijona potnikov, kar je za 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani, a za 3,9 odstotka manj od načrtov. Podobno velja za poslovne prihodke.

Aerodrom je s 24,82 milijona evrov poslovnih prihodkov za 1,9 odstotka presegel prihodke iz enakega obdobja lani in minimalno zaostal za načrti za to obdobje. Porast prihodkov je predvsem posledica spremembe v strukturi letal, porastom tovornega prometa ter višje realiziranimi prihodki od komercialnih storitev. Dobiček iz poslovanja je znašal 6,11 milijona evrov in presega obdobni načrt za 16,6 odstotka, za lanskim pa zaostaja za dva odstotka. Manj ugoden je neto finančni izid, ki je znašal 3,1 milijona evrov, kar je za 40,5 odstotka manj od realiziranega v enakem lanskem obdobju in za 43,2 odstotka manj od obdobnega načrta. Slabši končni izid je posledica slabitve naložbe v Adria Airways Tehniko. Aerodrom Ljubljana sicer omenjeno naložbo prodaja.

V Mladini smo pisali o prodaji ljubljanskega letališča – ki je bilo prodano predvsem zato, ker ga je bilo najbolj enostavno prodati.>> 

Število potnikov so povečali domači in tuji prevozniki. Tuji prevozniki so sicer zmanjšali število premikov letal, medtem ko je Adria Airways opravila za 3,2 odstotka več premikov, kot je bilo predvideno v načrtu. Skupaj je bilo premikov letal 24.425, kar je za 5,6 odstotka manj kot enakem obdobju lani. To je predvsem posledica spremembe strukture letal v korist večjih in težjih letal ter nima negativnega vpliva na realizirane poslovne prihodke.

K rasti števila prepeljanih potnikov je pomembno prispeval prevoznik Air Serbia, ki od lanskega decembra povezuje Ljubljano in Beograd. Med rednimi tujimi prevozniki je promet močno povečal tudi Turkish Airlines, zmanjšalo pa se je število potnikov Air France. Nizkocenovnima prevoznikoma Wizzair in easyJet je število potnikov uspelo zadržati na nivoju lanskih prvih devetih mesecev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.