Tamara Kajtazović

, 08:00  |  Svet

Rusija ima nov tujejezični medij, CNN se umika

Rusija je odprla nov državni novičarski servis Sputnik, s katerim se želi upreti »agresivni propagandi« Zahoda in zagotoviti »alternativno razlago« dogodkov v svetu. To sicer ni prvi korak, s katerim želi Rusija izboljšati svojo podobo v svetu.

Sputnik je prenovljen tujejezični servis državne tiskovne in informacijske agencije Ria novosti in državnega radia Glas Rusije, ki sta bila decembra lani podvržena preobrazbi. Putin je takrat namreč z odlokom ukazal spremembi RIA Novosti in Glasu Rusije, ki sta bila združena v novi mednarodni informacijski agenciji Rossiya Segodnaya (Russia Today). V odloku je posebno poudaril, da je glavni namen nove agencije zagotoviti informacije o ruski državni politiki in ruskem življenju in družbi za občinstva v tujini. Čeprav je bila RIA Novosti usmerjena k večjemu vplivu na mednarodna občinstva, zunaj ruskih meja ni bila dovolj vplivna.

Vodja agencije Rossiya Segodnaya Dimitrij Kiseljov je ob začetku oddajanja Sputnika dejal, da bo novi servis predstavljal »večbarven« svet, v katerem je »Rusija ruska«. Dejal je, da je svet sedaj poln agresivne propagande, ki vzpodbuja enopolno konstrukcijo sveta. »Verjamemo, da ni realistično, da vodi humanost proti trpljenju in krvi, in kjer vzdolž te poti ne bo nič dobrega,« je dodal. Sputnik se bo osredotočil na radijski in spletni format, v svojih dopisništvih po vsem svetu pa bodo zaposlili 70 ljudi. Vsak dan bodo oddajali v štirih jezikih - v angleščini, kitajščini, arabščini in španščini.

Sputnik sicer ni prvi medij, namenjen izboljševanju ruske podobe v svetu. To je del širše zunanjepolitične strategije Rusije, v okviru katere izvaja več dejavnosti na področju javne diplomacije. V zadnjem desetletju je namreč Rusija sprožila pravo kampanjo za izboljšanje lastne podobe v svetu: financira 24-urni večjezični televizijski program, uvršča svoje priloge in članke v časopise držav po vsem svetu, prav tako je v letošnjem letu gostila zimske Olimpijske igre, leta 2018 pa bo prizorišče svetovnega prvenstva v nogometu FIFA World Cup.

Na drugi strani pa je ameriška televizijska mreža CNN v ponedeljek napovedala, da bo konec leta ustavila oddajanje svojega programa v Rusiji. Kot razlog je navedla najnovejše spremembe ruske zakonodaje, ki krepijo nadzor države nad neodvisnimi mediji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.