Tamara Kajtazović

, 07:45  |  Svet

Prva kolesarska steza na sončnih panelih

Nizozemska je odprla prvo kolesarsko stezo na sončnih panelih na svetu. Gre za testni projekt, ki je doslej stal tri milijone evrov. Trenutno je steza dolga 100 metrov, pričakovano pa je, da bo proizvedla toliko elektrike, da bi lahko zagotovila dovolj za dve ali tri gospodinjstva na leto.

Paneli, s katerimi je prekrita kolesarska steza, so veliki 2,5 krat 3,5 metra in imajo posebno površino proti zdrsavanju. Po tej stezi se dnevno prepelje okoli 2000 kolesarjev. Kolesarska steza je v prvih 16 dneh delovanja proizvedla 140 kilovatnih ur električne energije, kar zadošča za okoli 140 ciklov pralnega stroja, načeloma pa bo na preizkušnji naslednji dve leti.

Te panele bi namreč lahko uporabili tudi na cestah, ki predstavljajo velik potencial za proizvodnjo sončne električne energije. Cilj je v prihodnjih petih letih preizkusiti solarne panele na cestah. Nizozemska ima okoli 140.000 kilometrov cest, kar je precej večja površina, kot jo premorejo vse strehe v državi. Kolesarske steze se medtem raztezajo na 25.000 kilometrih.

"Nizozemska je pri trajnostni energiji precej ambiciozna. Ta inovacija je njen pomemben del," je pojasnil nizozemski gospodarski minister Henk Kamp, ki je ob odprtju sončne kolesarske poti prekolesaril prvih 70 metrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.