Tamara Kajtazović, STA

, 08:00  |  Ekonomija

Odbor za finance zavrnil dopolnila k rebalansu

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je obravnaval predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Soglašal je, da se primanjkljaj zviša na 1,2 milijarde evrov in s tem zavrnil vseh sedem dopolnil, ki jih je k predlogu rebalansa vložila opozicija. Odbor je ob nasprotovanju opozicije potrdil tudi predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero se bo še za leto dni ohranil lani uvedeni le začasni najvišji razred pri dohodnini.

Z dopolnili sta poslanski skupini SDS in NSi želeli znotraj 9,8 milijarde evrov velike porabe prerazporediti 44 milijonov evrov. V poslanski skupini SDS so predlagali za tri milijone evrov večjo tekočo proračunsko rezervo na ministrstvu za finance, okoljskemu ministrstvu pa bi dali dodatna dva milijona evrov za upravljanje z vodami ter 3,5 milijona evrov več za ravnanje z odpadnimi vodami. Poleg tega so predvideni znesek za obnovo železnic po žledolomu želeli povečati za milijon evrov.

Zadostne podpore nista bili deležni niti dopolnili poslanske skupine NSi, s katerima so želeli gospodarskemu ministrstvu dodeliti dodaten milijon evrov za promocijo slovenskega turizma ter nekaj manj kot tri milijone evrov za lokalno razvojno infrastrukturo. V NSi so predlagali še dodatnih 30,5 milijona evrov, ki bi jih ministrstvo za delo porabilo za poplačilo ugodno rešenih pritožb v zvezi z uveljavljanjem pravic iz javnih sredstev.

S predlogom rebalansa so se že seznanila ostala zainteresirana delovna telesa državnega zbora. Z njim se letošnji prihodki državnega proračuna zmanjšujejo za 20 milijonov evrov na 8,6 milijarde evrov, poraba pa se povečuje za 177 milijonov evrov na 9,8 milijarde evrov. Posledično se primanjkljaj povečuje za 197 milijonov evrov na 1,2 milijarde evrov, kar je po besedah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). DZ bo rebalans sprejemal na redni novembrski seji. Vraničarjeva je povedala, da bi lahko leto izpeljali do konca tudi brez rebalansa, a je po njenih besedah nujen z vidika transparentnosti izvrševanja proračuna.

Poleg predloga novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim so za eno leto podaljšali "začasni" 50-odstotni dohodninski razred, je bil potrjen tudi predlog novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015. Gre za precej tehničen zakon, s katerim se bo zagotovilo nemoteno izvršitev proračuna do konca leta. Ena od pomembnejših novosti je določitev kratkega, 15-dnevnega roka za vlaganje zahtevkov za povračilo evropskih sredstev. Vlada je namreč ocenila, da je treba vlaganje zahtevkov pospešiti, da ne bi že letos nastal nenačrtovan dodatni primanjkljaj. Z novelo zakona se tudi za eno milijardo evrov povečuje najvišji možni obseg zadolževanja države v letu 2014, namreč s 4,9 na 5,9 milijarde evrov. Vraničarjeva je zatrdila, da to ne pomeni, da se bomo do konca leta zadolžili še za eno milijardo evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.