Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Ekonomija

ECB preučuje možnost odkupovanja državnih obveznic

Evropska centralna banka (ECB) se bo morda začela pri spodbujanju evrskega gospodarstva posluževati tudi bolj nekonvencionalnih ukrepov kot je obsežen program odkupovanja državnih obveznic, poimenovan kvantitativno sproščanje.

Prvi mož osrednje denarne ustanove v območju evra Mario Draghi je dejal, da bo ECB podprl nadaljnje ukrepe, če se bo izkazalo, da doslej sprejeti ukrepi ne zadostujejo. Tudi v Mladini smo že poročali, da je Draghi osebju ECB in ustreznih odborov v sistemu nacionalnih bank evrskega območja naložil, naj pravočasno pripravi dodatne ukrepe, če bi razmere v območju evra to zahtevale.

Sedaj je šel Draghi še nekoliko dlje. »Drugi nekonvencionalni ukrepi bi lahko vključevali nakupe različnih oblik premoženja, ena od njih so državne obveznice,« je dejal. Glede pomislekov, ali bi bilo to v skladu z mandatom ECB, pa je povedal: »Odgovor se glasi 'da', to je v skladu z našim mandatom.« Opozoril je na nadaljnja tveganja, ki pretijo gospodarstvu v območju evra, in vlade držav članic znova pozval, naj si z reformno politiko prizadevajo za več rasti. »Nezadostni koraki pri strukturnih reformah so eden od glavnih tveganj za nadaljnji gospodarski razvoj,« je dodal.

Mnogi analitiki so tako prepričani, da se bo ECB po vzoru nekaterih drugih pomembnejši centralnih bank na svetu, kot je ameriška Federal Reserve, slej ko prej zatekla tudi k t.i. kvantitativnemu sproščanju oz. obsežnemu programu odkupovanja državnih obveznic in obveznic podjetij. Takšno odločitev nekateri pričakujejo v začetku prihodnjega leta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.