Kulturniki ogorčeni nad predlaganimi spremembami statusa manjših javnih zavodov

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar
© Borut Krajnc

V osnutku interventnega zakona javni zavodi, katerih ustanoviteljice so občine in imajo 15 zaposlenih ali manj, z novim letom ne bi bile več pravne osebe. V zavodih temu nasprotujejo, saj so prepričani, da bi to povzročilo njihovo ukinjanje. Tudi na ministrstvu za kulturo taki rešitvi nasprotujejo.

Na ministrstvu za kulturo so dejali, da pri nastanku omenjenega osnutka niso sodelovali in z njim niso bili predhodno seznanjeni. Predvideni rešitvi na področju sprememb statusov manjših javnih zavodov nasprotujejo, saj bi pomenila, da nekaterih vsebin javnega interesa država ne bi mogla več sofinancirati. Prepričani so, da bi to pomenilo nepopravljivo škodo na področju izvajanja dejavnosti knjižnic, muzejev, galerij in drugih zavodov, ki izvajajo ali so pooblaščeni za izvajanje državne javne službe.

Tudi več kulturnikov se je na predlagane spremembe že kritično odzvalo. Direktor Pomorskega muzeja Sergeja Mašera Franco Juri je ocenil, da bi tak ukrep privedel do uničenja velikega dela kulturne in izobraževalne mreže. Javni zavodi z manj kot 15 zaposlenimi, kamor sodi tudi njihov, bi namreč prešli v neposredno upravljanje občin, te pa ne bi zmogle njihovega financiranja, kar bi lahko pripeljalo do zapiranja zavodov ali do njihove redukcije do te mere, da ne bi več zmogli opravljati državne javne službe.

Ravnatelj novomeškega Anton Podbevšek Teatra Matjaž Berger je zapisal, da predlog interventnega zakona spominja na staro anomalijo ureditve kolhozov in sovhozov, ki jih je čas postavil na svoje mesto absurda, posmeha, pa tudi osebnih in kolektivnih tragedij velikih razsežnosti.

Na ministrstvu za javno upravo pa poudarjajo, da gre zgolj za predlog, posredovan v medresorsko in širšo razpravo in ne za dokončen sklep. S predlogom želijo znižati stroške delovanja omenjenih zavodov, saj so fiksni stroški delovanja pri tako majhnih zavodih enaki kot pri večjih. Prepričani so, da to nikakor ne pomeni ukinjanja dejavnosti zavodov, ampak racionalizacijo podpornih dejavnosti s povezovanjem manjših zavodov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.