Darja Kocbek

, 08:45  |  Svet

Ircem je prekipelo zaradi pristojbine za vodo

Irska še vedno velja za zgled med kriznimi državami z evrom, ki jim je trojka mednarodnih posojilodajalcev kot zdravilo predpisala ostre varčevalne ukrepe. Šest let so Irci s stisnjenimi zobmi sprejemali varčevalne ukrepe in nove obremenitve, ki jim jih je po naročilu trojke predpisovala vlada. Zdaj pa jim je očitno prekipelo pri enem od ukrepov, ki je v drugih industrijskih državah že dolgo samoumeven. Irska je kot ena zadnjih industrijskih držav uvedla pristojbino za vodo. Do zdaj Ircem vode, ki jo porabljajo doma v gospodinjstvih, ni bilo treba plačevati.

Po poročanju Frankfurter Allgemeine tako srditih protestov proti tej novi dajatvi ni pričakoval nihče. Nekateri protestniki grozijo z bombami, zažigajo kombije podjetja za oskrbo z vodo Irish Water, v Dublinu lovijo inštalaterje, ki morajo v stanovanja nameščati števce za odčitavanje porabe vode. Konec tedna je bila ministrica za socialne zadeve in namestnica predsednika vlade Joan Burton prisiljena sedeti dve uri in pol v svojem službenem avtomobilu, ki je bil obkrožen s protestniki. Leteli so tlakovci in jajca. Protestniki so se lotili tudi predsednika vlade Enda Kennyja.

Irska vlada je pristojbino za vodo uvedla na zahtevo trojke mednarodnih posojilodajalcev. Pred štirimi leti je iz evropskega reševalnega sklada EFSF in od Mednarodnega denarnega sklada (IMF) dobila 68 milijard evrov kredita, zaradi katerega ji ni bilo treba razglasiti bankrota. S pristojbino za vodo namerava irska vlada zbrati pol milijarde evrov na leto. Od oktobra se mora 1,7 milijona gospodinjstev registrirati kot zavezanci za plačilo, ni pa še znano, koliko bo kdo moral plačati.

Ministrica Joan Burton je pred dvema tednoma izjavila, da bo štiričlanska družina na leto za vodo morala odšteti manj kot 200 evrov, tiskovni predstavnik predsednika vlade pa je njen izračun zavrnil, češ da odločitev o višini pristojbine še ni bila sprejeta.

Irish Times je včeraj sporočil, da bi po prvotnih načrtih Ircem porabo začeli zaračunavati decembra letos, račune pa bi dobili konec januarja prihodnje leto. Zdaj je vlada začetek zaračunavanja porabe vode prestavila za tri mesece. Tudi rok za registracijo gospodinjstev so podaljšali za mesec dni, saj se je prejšnji mesec registrirala le polovica gospodinjstev.

Irska je sicer konec lanskega leta kot prva med kriznimi članicami, ki so potrebovale mednarodno pomoč, izstopila iz tega programa in se zdaj na finančnih trgih spet zadolžuje sama. Nova pristojbina za vodo pa je dokaz, da se z izstopom iz programa mednarodne pomoči vpliv trojke v državi ne konča. Cliff Taylor v komentarju razlaga, da protesti proti pristojbini za vodo odražajo jezo Ircev na vse varčevalne ukrepe. V veliki večini proteste vodijo pripadniki levičarskih skupin, ki nasprotujejo politiki varčevanja. V zameno zahtevajo uvedbo davka za premožne in povišanje obdavčitve podjetij ter ljudi z višjimi plačami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.