Tamara Kajtazović, STA

, 08:30  |  Ekonomija

Državni zbor sprejel rebalans državnega proračuna

© Tomaž Lavrič

Državni zbor je sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna, s čimer se zagotavlja dodaten denar za izdatke, ki so bili ocenjeni prenizko, primanjkljaj pa povečuje na 1,2 milijarde evrov. Za rebalans je glasovalo 52 poslancev, proti pa 22.

Glavni krivec za prenizke izdatke je po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja izpad davka na nepremičnine, nižji bodo tudi prihodki od dohodnine ter trošarin. Delno bodo ta izpad ublažili višji prihodki od davka na dodano vrednost ter koncesij. Z rebalansom se letošnji prihodki državnega proračuna zmanjšujejo za 20 milijonov evrov na 8,6 milijarde evrov, poraba pa se povečuje za 177 milijonov evrov na 9,8 milijarde evrov. Posledično se primanjkljaj povečuje za 197 milijonov evrov na 1,2 milijarde evrov.

Mramor in premier Miro Cerar sta izpostavila odločenost vlade, da se javnofinančni primanjkljaj, ki ga bo letos za 4,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), že prihodnje leto zniža na 2,8 odstotka BDP, do leta 2017 pa povsem odpravi. »Dolgoročno ne moremo trošiti več, kot ustvarimo,«je dejal Cerar.

Opozicija vidi rebalans kot uvod v drastične reze v letu 2015. V Mladini smo že pisali o stališču Združene levice (ZL), ki je podporo predlogu rebalansa zavrnila, poslanec ZL Luka Mesec pa je dejal, da se z rebalansom nadaljuje dosedanje trende, ko so stroške krize v Sloveniji plačevali revni in srednji sloj, medtem ko so najbogatejši ponavadi prejemali odpustke.

Tako kot v opoziciji so tudi v SD ocenjevali rebalans kot generalko pred obravnavo rebalansa za leto 2015, katerega predstavitev vlada napoveduje januarja. Tedaj bodo po besedah Matjaž Hana zahtevali jasne in konkretne odgovore na vprašanja, kako bomo v Sloveniji presegli politiko varčevanja in se usmerili v ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti in predvsem zagotavljanje blaginje ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.