Denis Vičič

, 23:34  |  Politika

NSi na razpotju

Stranka Nova Slovenija, ki ima v državnem zboru pet poslancev, bo konec tedna dobila novo vodstvo. Kongres stranke bo izvolil novega predsednika, morda novo staro predsednico. Kandidata sta dva. Ljudmila Novak, ki stranko vodi sedaj, in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. Prva se zavzema za to, da bi se NSi čim bolj oddaljila od SDS, drugi pa »prihodnost stranke vidi drugače«, je skrivnostno dejal za STA. Za Hojsa se je potegnilo domobransko društvo Nova Slovenska zaveza.

Aleš Hojs, ki je bil obrambni minister v Janševi vladi, je predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). VSO je domoljubno društvo, ustanovljeno leta 2011, ki deluje v javnem interesu. »Ali društvo z delovanjem res presega interese svojih članov, da bi sploh lahko pridobilo ta status, je stvar razprave, nedvomno pa so k temu, da je pridobilo ta status, pripomogli člani združenja, ki so bili v času odločanja o tem na oblasti,« smo pisali v začetku leta, ko se je razvedelo, da je VSO prejelo 221.000 javnih sredstev.

V predsedstvu združenja so Janez Janša, Anton Krkovič, Dimitrij Rupel, Božo Predalič … , zato ni presenetljivo, da deluje podobno Zboru za republiko – kot satelit stranke SDS in "ojačevalec" prizadevanj stranke in njenega predsednika: nedavno so iz VSO sledili poslanski skupini SDS in predsednika DZ Milana Brgleza pozvali k odstopu; obsodilno sodbo v primeru Patria so »sprejeli« enako kot Janša, z obtožbami, da sodišče ni razsodilo na podlagi trdnih dokazov, in napovedmi, da bo sodba gotovo padla.

Hojs je dobil tudi podporo domobranske Nove Slovenske zaveze, društva, ki je postavilo spomenik padlim domobrancem v Grahovem pri Cerknici. »Ob vsem tem nemočnem spremljanju, kako se NSi v svoji praksi čedalje bolj odmika od deklariranih vrednot in zgodovinskega izročila krščanske demokracije ter njenih ustanoviteljev, bi želeli jasno in javno podpreti klice po spremembah v vodstvu te stranke. Po našem mnenju gospod Aleš Hojs predstavlja možnost, da se NSi vrne k izročilom pokojnega dr. Andreja Bajuka in da se stranka znova postavi na mesto prvega zagovornika pravice tistih, ki so življenje dali za vrednote svobode, demokracije in z Mojo Domovino v srcu,« je zapisal predsednik društva Peter Sušnik. Sušnik je član SDS in nekdaj tudi predsednik  ljubljanskega odbora stranke.

Ljudmila Novak, ki jo podpira tudi Matej Tonin – ta je napovedal, da za predsednika stranke ne bo kandidiral, dokler jo bo še hotela voditi ona –, se je od SDS in njenega predsednika oddaljila: »Programsko sta stranki gotovo sorodni, po načinu ravnanja pa nista. Moti me agresiven, destruktiven, ideološki način vodenja politike, motijo me diskreditacije vseh po vrsti, moti me to, da nekateri ne držijo besede. S takšnimi ljudmi je težko sodelovati,« je dejala v intervjuju za Mladino.  Hojs »s takšnimi ljudmi« sodeluje brez težav, kar mu ne glede na program, ki ga bo predstavil, utegne škoditi.

Po mnenju Ljudmile Novak se na desnici »dogajajo velike spremembe in premiki«, kar je priložnost za NSi v prihodnje. Če bo ostala predsednica, naj bi se v stranki bolj posvetili utrjevanju krščanske demokracije. Kako to vrsto demokracije vidita Novak in Tonin, je razvidno iz predvolilnega programa, s katerim je NSi prepričala dovolj volivcev, da se je stranka uvrstila v parlament. Opevan kot »najboljši gospodarski program« bi program NSi dejansko lahko strnili v eno vrstico: razprodaja državnega premoženja, znižanje davkov za gospodarstvo in manj pravic za delavce.

»Namesto da javnost program Nove Slovenije samoumevno imenuje »dober«, bi se morali zavedati, da takšna »razvojna politika« pomeni manj delovnih mest. »Imeli bomo večjo neenakost, več revščine in izključenosti ter veliko več izseljevanja. Manj bo ekonomsko in tehnološko samostojnih podjetij, ki bi bila gonilo napredka, in vedno več bo mračnjaštva in mračnjakov v šolah, na univerzah, v medijih, povsod. Več bo nestrpnosti do raznovrstnih manjšin in manj politično-pravnih svoboščin,« je Klemnu Košaku napovedal sociolog Marko Kržan. Nič kaj krščanski program, je opozoril sindikalist Goran Lukič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.