Igor Mekina

, 07:45  |  Svet

Redukcije zaradi ekonomske vojne

Dostava premoga iz Rusije v Ukrajino je ustavljena, Ukrajini pa zaradi pomanjkanja premoga in ekonomske vojne med zahodom in Rusijo to zimo grozijo tudi redukcije električne energije.

Verjetno ni bilo naključje, da so takoj po najnovejših izjavah ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, ki je dejal, da bi morali državljani Ukrajine v prihodnjih letih na referendumu odločati o vstopu v zvezo Nato, ruska podjetja popolnoma prekinila dobavo premoga Ukrajini. Ukrajina sicer ima dovolj svojega premoga, vendar se ta nahaja na industrijskem območju Donecka in Luganska, kjer Kijev ne izvaja efektivne oblasti. Proizvodnja premoga za termoelektrarne, ki proizvajajo 40 odstotkov elektrike v državi, je že do poletja upadla za polovico, Ukrajina pa bi brez zalog premoga lahko ostala že v nekaj dneh.

Da so vse dobave premoga Ukrajini ustavljene, je potrdil tudi Jurij Prodan, ukrajinski minister za energetiko, ki je o tem dobil obvestila s strani ukrajinskih podjetij Centrenergo in DTEK. »Niso mi znani razlogi za to, toda gotovo niso ekonomske narave. Podjetji DTEK in Centrenergo pravočasno plačujeta za premog«, je dejal ukrajinski minister.

V ukrajinskih podjetjih za proizvodnjo elektrike so bili še sredi novembra prepričani, da bodo iz Rusije lahko kupili najmanj 500.000 ton premoga do konca leta 2014. Ukrajina je sicer avgusta letos uspela doseči dogovor s podjetjem British Steel Mont Trading za nakup milijona ton premoga iz Južne Afrike, vendar je ukrajinski tožilec začel preiskavo zaradi visoke cene premoga, nato pa je bil dogovor zmanjšan za pol milijona ton premoga. Ukrajinski minister za energetiko je potrdil, da ima Ukrajina trenutno na voljo 1,7 milijona ton premoga, kar pa ni dovolj za zimsko obdobje.

V Kijevu imajo sicer možnost, da kupijo premog v »lastnem« Donecku, kjer imajo oblast separatisti, s katerimi se predstavniki nove vlade sploh ne želijo pogovarjati. V Donecku so potrdili, da so pripravljeni še naprej prodajati premog oblastem v Kijevu, vendar so pogovore prekinili zaradi nespoštovanja prekinitve ognja s strani ukrajinskih oblasti.

Tudi v primeru, da se med ukrajinskimi oblastmi in separatisti doseže dogovor o prodaji premoga, pa so razmere v Donecku daleč od normalnih, zato ni jasno, ali bi bilo sploh mogoče nakopati dovolj premoga za Ukrajino. Vojne razmere na področju Donecka in Luganska so namreč prisilile premogovnike, da skoraj v celoti prekinejo s proizvodnjo premoga. Namesto da bi električno energijo izvažala, je tako Ukrajina že postala uvoznica električne energije.

Zaradi bojev naj bi bilo ustavljeno izkopavanje premoga v polovici rudnikov, proizvodnja premoga v Ukrajini pa je na letni ravni upadla za več kot 40 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Pri tem je paradoksalno tudi to, da je ukrajinska vlada celo sprejela odločitev, da se bo v prihodnje v večji meri oprla prav na premog, kar je za okolje sicer slaba novica. Vendar bi država s tem zmanjšala svojo odvisnost od plina in s tem posredno od Rusije. V praksi ta odločitev najverjetneje ne bo izvedljiva, predvsem zato, ker je vojna v Ukrajini potekala na območju, ki je ekonomski center Ukrajine. Območje je bilo zaradi vojne tako prizadeto, da bo ukrajinsko gospodarstvo samo letos doživelo okoli 10-odstotni padec bruto družbenega proizvoda (BDP). Pri tem pa to ni edina slaba novica, saj je Rusija takoj zatem, ko je predsednica Litve napovedala, da bo njena država Ukrajini pomagala z orožjem na svojih mejah, ustavila tovornjake iz te države. Čeprav je bil dogovor o plinu letos le sklenjen, pa se je ostalo gospodarstvo očitno že spremenilo v orodje in kolateralno žrtev ekonomske vojne med zahodom in vzhodom. Da stanje v državi ni dobro, kaže tudi podatek, da je ukrajinska nacionalna valuta grivna v razmerju do ameriškega dolarja letos padla že za več kot 100 odstotkov. Nacionalna banka Ukrajine denar zelo hitro tiska in daje v obtok, vendar se s tem dviguje tudi inflacija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.