Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Politika

Vlada preučuje poročilo KPK o DUTB

© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar je dejal, da vlada še preučuje poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o delovanju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), po katerem naj bi DUTB v manj kot letu in pol za svetovalce porabila 12 milijonov evrov. Pri tem naj bi bila odkrita vrsta nepravilnosti, tudi pri zaposlovanju na DUTB.

Poročilo sicer še ni bilo javno objavljeno, na KPK pa so povedali, da so poročilo poslali strankam v postopku, ki se lahko do ugotovitev opredelijo. Kdaj bo poročilo javno objavljeno, ni znano, predvidoma pa to ne bo pred koncem leta.

»Te zadeve še vedno proučujemo in ko bomo prišli do rezultatov, bomo javnosti to sporočili,« je dejal Cerar o poročilu KPK. Vodja poslanske skupine koalicijske SD Matjaž Han je novinarjem v DZ dejal, da »če je le en odstotek tega, kar je zapisala KPK, res, potem je v DUTB vse narobe«. V SD bodo terjali odgovornost in bodo na koalicijskem vrhu ta teden opozorili na to. »Finančni minister mora v sodelovanju s koalicijo narediti red na tem področju,« je prepričan Han. Tudi Alenka Bratušek, poslanka stranke ZaAB in nekdanja premierka je dejala, da je treba takoj ukrepati, »če vse, kar je bilo povedano, drži«.

KPK je delovanje DUTB preiskovala od začetka leta. Končno poročilo in oceno stanja v DUTB je sprejela 6. novembra, a vsebine doslej ni razkrila. Komisija bo sprejeto končno poročilo in oceno stanja posredovala predsedniku vlade, ministru za finance ter DUTB, v vednost pa tudi guvernerju Banke Slovenije in računskemu sodišču.

V Mladini lahko preberete intervju s švedskim ekonomistom Torbjörnom Månssonom, nekdanjim izvršnim direktorjem DUTB in svetovalcem upravnega odbora te družbe>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.