Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival Sonica na temo poigravanja s percepcijo

Olivier Ratsi: Delta

Olivier Ratsi: Delta

Festival tranzitornih umetnosti Sonica se po besedah organizatorja "osredotoča na raznolike umetniške prakse, ki tranzitornost vpenjajo v medij slike, zvoka, objekta, prostora in koncepta. Tokratna osrednja linija je linija poigravanja s percepcijo, ki jo letošnji program misli kot tranzitorno, v nenehnem spreminjanju, bodisi zornega kota videnja ali poslušanja, motrenja objekta in preseganja le tega. Percepcija ni samo že rahlo utrujeno polje umetnosti, temveč je danes, v skrajni medijski družbi tudi politični pojem."

Čeprav se ustvarjalci letošnje Sonice tega ne lotevajo eksplicitno v političnem kontekstu, pa skozi raznolike umetniške forme in estetike razpirajo vprašanja percepcije tam, kjer se ta v krojenju pomenov najbolj zlorabi danes- v polju popularne kulture. Ta je seveda danes posredovana skozi sodobno digitalno, multimedijsko kulturo.

Danes 26. novembra ob 20.00 v MoTA Točki-prostoru za ideje in umetnost obeležili prvo obletnico odprtja prostorov z mednarodno razstavo AV umetnosti, video in zvočnimi instalacijami, intermedijskimi deli, elektroakustično glasbo in z DJ programom. Na ogled bodo instalacije francoskega vizualnega umetnika Olivierja Ratsija, člana znamenitega kolektiva ANTIVJ, Saše Spačal, Mirjana Švaglja in Anila Podgornika ter Vesne Krebs, od 22. ure dalje pa se bo program nadaljeval v Bunkerju v Argentinskem parku, kjer bodo nastopili Jamie Drouin, Loutseau, CИHИ in KO0. Kanadski umetnik Jamie Drouin se bo v Bunkerju predstavil tudi z instalacijo Gradient, Gabey Tjon A Tham pa se bo predstavila s kinetično svetlobno in zvočno instalacijo Red Horizon.

V okviru festivala bodo pripravili tudi Artist Talk-pogovor z avtorji (27. novembra), na katerem se bodo predstavili: Olivier Ratsi, Jamie Drouin in Martin Messier, festival pa se bo zaključil 28. novembra v Kinu Šiška z nastopoma bobnarskega tria Innode ter skladatelja, performerja in novomedijskega umetnika Martina Messierja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.