Tamara Kajtazović

 |  Politika

Tožba za odvzem premoženja proti Andreju Lovšinu

© Zdravko Primožič / FPA

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je v imenu države na okrožno sodišče v Ljubljani vložilo tožbo za odvzem skoraj 900.000 evrov premoženja Andreja Lovšina, nekdanjega predsednika uprave Intereurope. Premoženje naj bi bilo pridobljeno nezakonito.

Kot piše Primož Cirman v Dnevniku, naj bi Lovšin domnevno nezakonito pridobil pet nepremičnin v Portorožu in Ljubljani, za 50.000 evrov delnic Intereurope, osebni avtomobil in drugo premoženje. Večino ga je sicer že prepisal na družinske člane.

Lovšin je vodenje Intereurope prevzel v času prve vlade Janeza Janše, v času Janševega vodenja ministrstva za obrambo pa je bil Lovšin direktor varnostno-obveščevalne službe na ministrstvu.

Premoženje naj bi bilo pridobljeno po letu 2007, ko je Intereuropa začela graditi 150 milijonov vreden ruski terminal. Prvotno je bil ocenjen na 45 milijonov evrov, nato pa se je znesek zaradi serije spornih poslov potrojil in Intereuropo finančno opustošil. Kot smo pisali že v Mladini, je Lovšin v imenu Intereurope preplačal zemljišče v Rusiji za logistični center Čehov. Velik del kupnine je pristal v Lichtensteinu, na računu podjetja, ki je v solasti Janeza Škrabca, Lovšinovega prijatelja in sokrajana. Iz tega računa naj bi dvigoval denar tudi Lovšin, davčna uprava pa je na njegovem računu našla 1,6 milijona evrov neznanega izvora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.