Denis Vičič

 |  Politika

Cerar: »Telekom Slovenije je strateško pomembno podjetje«

Premier Miro Cerar je dal intervju za avstrijski dnevnik Die Presse. Vztrajal bo pri prodaji 15 podjetij, ki jih je predvidela prodati že vlada Alenke Bratušek, je dejal. Luka Koper in Slovenske železnice naj bi ostali v naši lasti. Od novinarja je dobil tudi vprašanje o očitku, da volitve niso bile legitimne.

Cerar je v intervjuju po svoje presenetil. Kot že mnogokrat doslej je povedal, da bo vlada vztrajala pri prodaji Nove KBM, Telekoma Slovenije, Cinkarne Celje, Gospodarskega razstavišča, Palome, Term Olimia, Uniorja, Žita, Aera, Adrie Airways, Fotone in Elana. A nato nadaljeval, da privatizacija ni edini možni scenarij: »Slabo vodenje in korupcija sta imela strašanske posledice v mnogih podjetjih v državni lasti. Rešitev tega je lahko privatizacija. Ni pa to edini način. Tudi v podjetjih v državni lasti se lahko vodenje izboljša, kar dobičkonosna državna podjetja dokazujejo vsak dan.«

Še več, avstrijskemu novinarju je »priznal« tudi, da je Telekom Slovenije strateško pomembno podjetje: »Njegova infrastruktura je pomembna za Slovenijo. Ker sta prejšnja vlada in državni zbor sprejela odločitev o njegovi privatizaciji, bi jo bilo narobe ustaviti. V prihodnje bi morali razmišljati drugače. Luke Koper ne bi smeli prodati in železnic tudi ne,« je dejal.

A kako to, da Cerar, ki je podporo na volitvah dobil tudi zaradi napovedi, da bo privatizacija premišljena, da bodo Sloveniji pomembna podjetja ostala v državni lasti, prodajo kar nadaljuje? In to kljub temu, da se zaveda pomembnosti nekaterih podjetij. Kako to, da je koalicija zavrnila predlog Združene levice, naj vlada prekliče razprodajo državnih podjetij?

Ker bi sicer Slovenija ne bila več kredibilna, vedno znova pojasni premier. Predstavniki vlade so se na seji odbora državnega zbora, ki je obravnaval predlog Združene levice, izgovarjali, da bi zaustavitev privatizacije lahko privedla do odškodninskih tožb v trenutnih postopkih. »Se je svet postavil na glavo, pa tega nismo opazili?« je dogajanje v državnem zboru v uvodniku komentiral Grega Repovž. »Če res obstajajo tovrstne pogodbe, so bile pač sklenjene namenoma – z namenom delovati v korist prodaje. Tega ne gre zagovarjati, zoper odgovorne se lahko vložijo le ovadbe. Mar nismo enakih argumentov poslušali pri Teš 6? Da je zadeva predaleč, da jo je ceneje dokončati? Da nas bo Alstom kaznoval?«

Avstrijski novinar je Cerarja vprašal še, ali drži opazka, da nova vlada privatizacijo zavira. A je premier to zavrnil. Obenem je napovedal, da v prihodnje privatizacija ne bo potekala tako, kot je tokrat. Vlada bo najprej naredila strateški načrt, katera podjetja naj bi privatizirala in zanje iskala strateške lastnike. Nekaterih podjetij pa preprosto ne bo prodala.

Za Die Presse so očitno še aktualni tudi očitki Janeza Janše in stranke SDS, da volitve niso bile legitimne. Cerar je dejal, da v zakonitost volitev ne dvomi: »Raje bi videl, da politični nasprotnik ne bi sedel v zaporu. A vedeti morate, da bi gospod Janša lahko zaprosil vrhovno sodišče, da mu ne bi bilo treba v zapor. Da tega ni storil, je bila njegova zavestna taktična odločitev, saj je bil tako deležen velike medijske pozornosti,« so njegov odgovor prevedli na STA.

»Janezu Janši podtikati, da se je hotel z odhodom v zapor okoristiti, je podlo, cinično in predsednika vlade nevredno,« so se odzvali v SDS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.