Dosežen dogovor glede študentskega dela

© Igor Škafar

Predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za delo Anja Kopač Mrak in predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt so podpisali skupni dogovor o spremembah študentskega dela. Na današnji seji vlade naj bi namreč potrdili zakonske spremembe na tem področju. Predlagane spremembe po njihovih navedbah spreminjajo osnovni koncept študentskega dela.

Po novem dogovoru naj študentsko delo ne bi bilo le še ena izmed oblik dela, temveč predvsem pomemben socialni korektiv za študente, ki brez študentskega dela ne bi mogli študirati. Primarni cilj sprememb je izenačevanje vseh oblik dela z namenom, da bi odpravili odstopanja na trgu dela.

Spremembe dijakom in študentom prinašajo nove socialne pravice zaradi plačevanja prispevkov za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, s čimer bo študentsko delo končno sistemsko urejeno. V skladu z dogovorom se od študentskega dela za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačuje prispevek delodajalca po stopnji 8,85 odstotka, prispevek delojemalca pa po stopnji 15,5 odstotka. Delodajalec od študentskega dela plačuje tudi prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni po stopnji 0,53 odstotka ter prispevek za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 odstotka. Glede na dogovor bo uvedena minimalna urna postavka v višini 4,5 evra.

V pogajanjih med ŠOS in ministrstvom so uskladili kompromisne spremembe obstoječe ureditve, po katerih se od študentskega dela plačuje koncesijska dajatev v višini 16 odstotkov in dodatna koncesijska dajatev v višini dveh odstotkov. Od omenjene koncesijske dajatve v višini 16 odstotkov gre 8,4 odstotka za proračunski sklad ministrstva, 3,8 odstotka za ŠOS in 3,8 odstotka za posrednike. V interventnem zakonu bo navedeno, da se s 1. januarjem 2016 koncesija, namenjena proračunskemu skladu ministrstva, zniža z 8,4 odstotka na dva odstotka. Če bo padec celotnega denarnega obsega panoge študentskega dela glede na enako obdobje iz leta 2014 in ob primerljivih gospodarskih razmerah manjši od 15 odstotkov, se ŠOS strinja, da se ureditev, veljavna za leto 2015, ohrani.

V skladu z dogovorom si bosta ŠOS in ministrstvo prizadevala za spremembo obstoječe ureditve dohodninske obdavčitve začasnega in občasnega dela dijakov in študentov v sklopu sprememb zakona o dohodnini.

Za prvo polovico leta 2015 je načrtovana izvedba razpisa za vzpostavitev beleženja in priznavanja neformalno pridobljenih znanj, kot je predvideno v izvedbenem načrtu Jamstva za mlade za obdobje 2014-2015. S tem bosta zagotovljena javna veljavnost in priznavanje delovnih izkušenj, pridobljenih z začasnim in občasnim delom dijakov in študentov, so še zapisali na ministrstvu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.