Tamara Kajtazović, STA

, 07:45  |  Politika

Vlada sprejela predlog varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, sindikati nasprotujejo

Protestni shodi javnega sektorja leta 2013

Protestni shodi javnega sektorja leta 2013
© Tjaša Zajc

Vlada je sprejela nov približevalni predlog varčevalnih ukrepov v javnem sektorju za leto 2015. Sindikati javnega sektorja so predlog že zavrnili. So pa oblikovali svojega: pristajajo le na podaljšanje trenutno veljavnih ukrepov, s tem da bi se napredovanja izplačala decembra 2015. Pogajanja se bodo tako še nadaljevala.

Podrobnosti predloga premier Miro Cerar še ni želel pojasnjevati, saj bi bilo to po njegovih besedah nekorektno do pogajalcev. Dejal je, da vlada ni mogla v celoti sprejeti sindikalnega predloga, zato so ga skušali nekoliko prilagoditi. Poudaril je, da se vlada zaveda težavnosti razmer in je do neke mere pripravljena popuščati ter se približevati skupnemu cilju.

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po koncu pogajanj pojasnil, da je zadnji vladni predlog vseboval dve različici. Prva je vključevala zgolj »popravek plačne lestvice«, druga pa poleg tega še spremembo obračuna potnih stroškov, vključno z delnim zmanjšanjem. O podrobnostih tega predloga pa Koprivnikar ni želel govoriti, saj po njegovih besedah zdaj niti nima smisla razpravljati o njem.

Sindikati so nameč najnovejši vladni predlog pričakovano zavrnili, zato so vladni strani dali svoj predlog, s katerim se po besedah predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja strinjajo vsi sindikati razen enega. S predlogom pristajajo na podaljšanje sedaj veljavnih ukrepov in njihovo veljavo celo prihodnje leto z vsemi varovalkami, ki so zapisane tudi v trenutno veljavnem dogovoru. Izjema je le sprostitev napredovanj, tako v plačne razrede kot v nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015 oziroma do novembrske plače.

Če bi obveljal zadnji sindikalni predlog, bi to pomenilo prihranek na ravni letošnjega leta, 313 milijonov evrov. Medtem je vladna stran poleg tega prihranka sprva želela z dodatnimi ukrepi prihraniti še 127 milijonov evrov, z današnjim predlogom ukrepov pa 70 milijonov evrov.

Od tega, ali bo vlada pristala na sindikalni predlog, je odvisna tudi izvedba protestnega shoda, ki ga sindikati načrtujejo za prihodnji teden v sredo. Ne pristajajo namreč na kakršnakoli dodatna znižanja, gasilci in policisti so ob tem tudi že zagrozili s stavko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.