Tamara Kajtazović, STA

, 07:45  |  Svet

Švica na referendumu zavrnila omejitve priseljevanja

Konservativna okoljska skupina Ecopop je bila pobudnica referenduma, s katerim je želela letno neto priseljevanje omejiti na največ 0,2 odstotka populacije Švice, ki šteje 8,2 milijona. Rezultati kažejo, da so Švicarji na referendumu s 74 odstotki proti zavrnili te omejitve.

Če bi bil predlog skupine Ecopop sprejet, bi to pomenilo največ 16.000 priseljencev na leto. Trenutno ima Švica okrog 100.000 priseljencev na leto. Argument Ecopopa je, da se s prenaseljenostjo poveča nevarnost prepirov, nekompatibilnosti, stresa in konfrontacij, zato jo je treba preprečiti. Nasprotniki referenduma jim očitajo, da njihova pobuda ni okoljska, ampak predvsem ksenofobna.

Švicarski gospodarstveniki so pred glasovanjem opozarjali, da bi jim v primeru uspelega referenduma manjkalo kakih pol milijona ljudi letno in bi ostali brez kvalificirane delovne sile. Vlada v Bernu pa je svarila, da bi morala Švica v tem primeru kršiti svoje dogovorov z EU, kar bi vodilo v zaprtje evropskega trga zanjo in v prekinitev trgovinskih vezi.

Švicarji so sicer februarja na referendumu s tesno večino že izglasovali uvedbo kvot za priseljevanje iz držav EU. Švica bo priseljevanje s kvotami omejevala od leta 2017.

Poleg tega so na referendumu glasovali še o dveh vprašanjih. Prva je bila pobuda populistične desne ljudske stranke, da bi Švica vse zlato iz tujine vrnila domov, potrojila zlate rezerve s sedem na 20 odstotkov in centralni banki prepovedala prodajo dragocenih kovin. Druga pobuda je bila s strani levo usmerjenih strank in sindikatov, da bi ukinili davčne ugodnosti tujim milijonarjem, ki se preselijo v Švico, a tam ne delajo in plačujejo nizke davke po enotnih stopnjah, precej nižje kot švicarski državljani. Obe pobudi sta bili na referendumu zavrnjeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.