Tamara Kajtazović, STA

, 07:32  |  Svet

Evropski svet prevzema Donald Tusk

Bivši poljski premier Donald Tusk z današnjim dnem prevzema položaj predsednika Evropskega sveta, na katerem bo nasledil Belgijca Hermana Van Rompuya. Kljub nekaterim pomislekom je bil Tusk, čeprav Poljska ni članica območja evra, za enako obdobje potrjen tudi za predsednika vrha območja evra.

Kot smo pisali že avgusta, ko je bil Tusk izbran, je bil za predsednika Evropskega sveta in predsednika vrha območja evra izvoljen za mandat dveh let in pol, torej od 1. decembra letos do 31. maja 2017, ob možnosti enkratnega podaljšanja mandata.

O Tusku je Van Rompuy dejal, da je eden od voditeljev članic z najdaljšim stažem in da uživa popolno zaupanje svojih kolegov. Sicer ga analitiki opisujejo kot »skrajno pragmatičnega«.

Tusku so kritiki ob izvolitvi za predsednika Evropskega sveta očitali predvsem slabo znanje tujih jezikov, saj ni govoril tekoče angleško, francosko pa sploh ne. Poljak, ki sicer govori nemško, je ob izvolitvi konec avgusta obljubil, da bo do 1. decembra zloščil svojo angleščino. Da je obljubo držal, priča video posnetek, ki so ga objavili na spletni strani Sveta EU. Na posnetku Tusk javnosti pripoveduje svojo osebno zgodbo o poti iz Gdanska v Bruselj v angleščini. 

Evropa po besedah Tuska potrebuje energijo, optimizem, predanost in vero. »Nisem naiven, po sedmih letih v vlogi premierja Poljske ne morem biti naiven,« dodaja Tusk ter priznava izzive in težave Evrope. Pri tem kot ključna izpostavlja pogajanja o trgovinskem sporazumu z ZDA. Čezatlantska skupnost je po njegovih besedah sinonim za zahodno civilizacijo in najpomembnejši izziv je po njegovih besedah rešiti našo civilizacijo. »Sem energičen in optimističen, globoko verjamem v Evropo, kar je najpomembneje,« poudarja novi predsednik Evropskega sveta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.