Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Svet

Rusija prekinila izgradnjo Južnega toka

© Arhiv Mladine

Ruski predsednik Vladimir Putin in prvi mož ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller sta med obiskom Ankare oznanila, da Rusija prekinja projekt izgradnje plinovoda Južni tok, s katerim naj bi ruski plin preko Črnega morja dosegel južno Evropo. Pri tem krivita predvsem Evropsko unijo, ki naj bi projekt blokirala. Rusija o odločitvi, da prekine dejavnosti na projektu plinovoda Južni tok, za zdaj Slovenije ni uradno obvestila.

Miller je dejal, da je projekt zaključen, Putin pa je bil kritičen do EU in njene drže do Južnega toka. Zatrdil je, da je nadaljevanje projekta Južni tok nesmiselno, potem ko je Bolgarija blokirala gradnjo plinovoda na svojem ozemlju. »A ne razumete, da je za nas nesmiselno, da vložimo več sto milijonov dolarjev v plinovod, ki bi ga speljali čez Črno morje, nato pa se zaustavili pri obali Bolgarije,« je povedal ruski predsednik.

Pri tem je kot glavnega krivca navedel Evropsko komisijo, ki naj bi spodbudila Bolgarijo k blokadi projekta. »Menimo, da stališče Evropske komisije ni konstruktivno. Namesto da bi pomagala projektu, Evropska komisija postavlja ovire,« je pripomnil in dodal, da če si EU ne želi izgradnje plinovoda, ga tudi ne bo. Putin je zatrdil, da se zaradi blokade EU Rusija ozira za drugimi trgi.

Na ministrstvu za infrastrukturo so sicer dejali, da takšna odločitev ruskega partnerja ne bo imela bistvenih posledic za slovenski del projekta. »Kot nam je znano, ključne odločitve oz. zaveze k investiciji v zvezi s projektom v delu, ki se dotika slovenskega ozemlja, še niso bile sprejete, prav tako projekt še ni imel potrebnih soglasij Evropske komisije, zato menimo, da takšna odločitev ruskega partnerja ne bo imela bistvenih posledic za slovenski del projekta,« so poudarili.

Plinovod Južni tok bi sicer bil dolg 2600 kilometrov. Glavna trasa je predvidena pod Črnim morjem preko Bolgarije, Srbije, Madžarske in Slovenije do Italije. V Sloveniji bi se po načrtih raztezal na dolžini 266 kilometrov. Projekt je po oceni, ki je stara že nekaj let, vreden 16 milijard evrov, pri čemer naj bi naložba v Sloveniji dosegla okoli milijardo evrov. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.