Tamara Kajtazović, STA

, 07:45  |  Politika

Finančno ministrstvo objavilo predlog zakona o obdavčitvi sladkih pijač

Finančno ministrstvo je objavilo pričakovani predlog zakona o posebni trošarini na brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja oz. sladil. Zavezanci za obračun posebne trošarine bodo proizvajalci in uvozniki brezalkoholnih pijač, ki pa jo bodo imeli možnost prevaliti na potrošnike. Na ministrstvu tako ocenjujejo, da se bodo cene pijač v prodaji na drobno in gostinstvu v povprečju zvišale za deset odstotkov. Obremenitev s posebno trošarino naj bi prinesla 4,7 milijona evrov letno v proračun.

Po predlogu zakona bo posebna trošarina veljala za pijače, ki na liter vsebujejo več kot 10 gramov sladkorja. Poleg brezalkoholnih pijač bodo s posebno trošarino obremenjeni tudi pripravki za pijače v obliki sirupov, praškov, tablet ali v drugih oblikah ter energijske pijače.

Posebna trošarina ne bo veljala za vode in mineralne vode brez dodanega sladkorja in sladil, sadne in zelenjavne sokove, nektarje, brezalkoholna piva brez ali z dodatkom brezalkoholne pijače, brezalkoholne pijače, ki so slajene s steviol glikozidi, ter živila za dojenčke, majhne otroke in za posebne zdravstvene namene.

Finančno ministrstvo predlaga obdavčitev s posebno trošarino po progresivni lestvici. Brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja bodo glede na količino sladkorja obdavčene s petimi ali desetimi centi na liter, brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladil pa z desetimi centi na liter. Tudi pripravki za pijače v obliki sirupa bodo obdavčeni, in sicer z desetimi centi na liter ozorima kilogram pripravka za pijače v obliki praškov ali tablet, 20 centov pa od vsakega litra energijske pijače.

Proizvajalci pijač predlogu ostro nasprotujejo. Rok za pripombe k predlogu je 8. december. Osnutek zakona sicer kot poglavitni cilj obdavčitve sladkih pijač izpostavlja upočasnitev rasti porabe sladkih brezalkoholnih pijač, s čimer naj bi prispevali k manjšemu vnosu enostavnih in prostih sladkorjev v prehrano ljudi, dolgoročno pa k zboljšanju zdravstvenega stanja predvsem mlajše populacije, ki v pretežni meri posega po teh pijačah. Brezalkoholne pijače so trenutno obremenjene z davkom na dodano vrednost v višini 9,5 odstotka pri nakupu v trgovini oz. 22 odstotkov v lokalih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.