Tamara Kajtazović, STA

, 08:00  |  Politika

Vladni pogajalci in sindikati javnega sektorja dosegli dogovor

Branimir Štrukelj

Branimir Štrukelj
© Borut Peterlin

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so po večurnih pogajanjih dosegli kompromis in parafirali dogovor o varčevalnih ukrepih za leto 2015. Premier Miro Cerar je dejal, da sta obe strani dokazali, da »znamo vsi skupaj z obojestranskim popuščanjem doseči pameten, dober in konstruktiven dogovor«. Sindikati so zadovoljni, ker ne bo dodatnih obremenitev plač.

Finančni minister Dušan Mramor je dejal, da je bil ta dogovor skrajna možnost, da Slovenija v prihodnjem letu uspe zmanjšati javnofinančni primanjkljaj pod zahtevane tri odstotke BDP. Na vprašanje, kje bo vlada dobila razliko do načrtovanega prihranka, pa je odgovoril, da imajo določene ideje. Predloge bodo pripravili do januarja oziroma februarja prihodnje leto, ko je predviden rebalans proračuna, je napovedal.

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je povedal, da s finančnim izplenom sicer res ne morejo biti povsem zadovoljni, a da se ne sme dati premajhne teže nefinančnemu izplenu: sodelovanju, skupnemu prevzemanju bremena in predvsem socialnemu miru.

Tudi obe sindikalni pogajalski skupini sta bili zadovoljni. Branimir Štrukelj je sicer pojasnil, da je podpis dogovora predviden za prihodnji teden v torek, dotlej pa morajo sindikati posamezno izraziti mnenje o vsebini parafiranega dogovora. Za sredo napovedani protestni shod je za zdaj odložen, dokler sindikati ne odločijo o sprejetju dogovora.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.