Tamara Kajtazović, Spiegel

, 07:39  |  Družba

Tovorno kolo kot pogrebno vozilo

© Bededamerne.dk

Kopenhagen, poznan tudi kot raj za kolesarje – kar 50 odstotkov meščanov namreč dnevno uporablja kolo, tudi v dežju in vetru – ima novo pridobitev. Zahvaljujoč podjetnici Sille Kongstad lahko še posebej strastni kolesarji sedaj tudi zadnjo življenjsko pot opravijo na kolesu, namesto v pogrebnem vozilu.

Kongstadova je direktorica pogrebnega podjetja v danski prestolnici. »Pogreb bi moral biti posebno doživetje. Potrebno je ustreči pokojnim,« pravi. Z monotonimi pogrebnimi vozili to do sedaj ni bilo mogoče, četudi so pokojni imeli v času življenja vožnjo s kolesom raje kot avto.

»Nekega dne sem našla fotografije starega pogrebnega vozu. Tako se mi je porodila ideja o pogrebnem kolesu,« razlaga direktorica podjetja. S pomočjo prijatelja prodajalca koles se je lotila pretvorbe – dizajn ji je bil pri tem še posebej pomemben: pogrebno kolo je seveda črno, prostor za krsto ima upognjeno streho, ki varuje pred dežjem in daje eleganten videz. K temu prispevajo tudi zlate špice na strehi, s čimer je želela iznajditeljica ustvariti videz starega vozu.

S ponujanjem storitve je Kongstadova pričela poleti, od takrat je imela dvanajst naročil. Pogrebno kolo vozi sama, napora je že vajena. Svoje tri otroke namreč po mestu vozi na tovornem kolesu.

Sille opisuje, da je vzdušje na pogrebu s pogrebnim kolesom zelo posebno, saj je bolj intimno. Vzpostavi se drugačna povezava, saj so svojci bližje pokojnemu kot bi bili sicer, če bi bila krsta prinesena v pogrebnem vozilu, je prepričana. Na novo storitev dobiva same pozitivne odzive: »Pristaja Kopenhagnu,« pravi. Vseeno bo zaenkrat imela zgolj eno pogrebno kolo na voljo. »Za razvoj kolesa sem porabila veliko časa in denarja,« pojasnjuje, poleg tega pa želi razviti še druge ideje, na primer nagrobnike v stilu španskega arhitekta Antonia Gaudíja.

© Der Spiegel

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.