Tamara Kajtazović

, 07:44  |  Svet

30 let od katastrofe v Bhopalu

Minuli teden je Indija obeležila 30 let od nesreče v mestu Bhopal, najhujše industrijske katastrofe na svetu. Preživeli so ob obletnici protestirali, saj za nesrečo še vedno nihče ni odgovarjal. Posledice nesreče ostajajo, novorojenčki pa se rojevajo z napakami, ker so njihovi starši izpostavljenim strupom in onesnaženi podtalnici.

Povzročitelj katastrofe 3. decembra 1984 je bil izpust strupenega plina v tovarni pesticidov v Bhopalu, piše The New York Times. Umrlo je najmanj 5.000 ljudi, več tisoč jih je zbolelo in umrlo pozneje ali pa so bili trajno poškodovani. Skupno je katastrofa prizadela blizu 600.000 ljudi. Strupen izpust je močno onesnažil prst in podtalnico ter zastrupil tudi naslednje generacije, ki trpijo za visoko stopnjo obolelih za rakom, napak pri rojstvu in razvojnimi problemi.

Leta 1989 se je Union Carbide dogovoril za poravnavo z indijsko vlado in plačal 470 milijonov dolarjev odškodnine – torej v povprečju 2.200 dolarjev na družino umrlega in 550 dolarjev poškodovanim. Plačali naj bi tudi dva milijona dolarjev za čiščenje. Mnogi pravijo, da je ta zanemarljiva odškodnina žalitev za vse, ki jih je nesreča prizadela. V Union Carbidu pa so se s poravnavo izognili nadaljnji odgovornosti. Vendar se katastrofa se pravzaprav še ni končala. Študije kažejo, da je podtalnica še vedno onesnažena – še vedno so v njej isti pesticidi. Kot poroča BBC, je čiščenje posledic nesreče obstalo zaradi pravnega spora o tem, kdo ga bo financiral in kako naj bi bili strupeni izpusti odstranjeni. Dow Chemical, ki je kupil podjetje Union Carbide leta 2001, zavrača vsakršno odgovornost za pretekle grehe kupljenega podjetja in pravi, da je njihov del v skladu z dogovorom iz 1989 že poplačan.

Tudi na sodišču je za katastrofo malokdo odgovarjal. Warren Anderson, direktor Union Carbida v času katastrofe, se je izogibal zahtevam indijske vlade po izročitvi vse do svoje smrti letos septembra. Leta 2010 je bilo osem indijskih managerjev tovarne obsojenih zaradi malomarnosti, eden je že umrl, ostalih sedem je bilo izpuščenih z varščino in so vložili pritožbo.

Indijska vlada je po gladovni stavki preživelih prejšnji mesec le privolila v izplačilo dodatne kompeznacije. Kot piše The New York Times, je to najmanj, kar Indija lahko stori. Poleg tega bi morala okrepiti in implementirati mehanizme nadzora nad onesnaževanjem, pa tudi vzpostaviti postopke za ravnanje v primeru nesreč – manjše nesreče se namreč dogajajo zelo pogosto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.