Igor Mekina

, 07:37  |  Svet

Največje svetovno gospodarstvo je kralj betona

Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bo Kitajska letos tudi uradno postala največje svetovno gospodarstvo. Bill Gates je naredil zanimiv izračun, ki kaže, da je Kitajska samo v zadnjih treh letih porabila več betona kot ZDA v celotnem 20. stoletju.

ZDA so torej tudi »uradno« drugo največje gospodarstvo na sveto in ne več prvo, kot je veljalo doslej. Kitajska bo namreč letos proizvedla 17,6 tisoč milijard dolarjev blaga in storitev, ZDA pa bo dosegla 17,4 tisoč milijard dolarjev. O moči kitajskega gospodarstva govorijo tudi nekateri drugi podatki. Okoli 81 milijard dolarjev »težak« lastnik Microsofta Bill Gates je tako na primer izračunal, da je Kitajska v samo treh letih, med leti 2011 in 2013, porabila več betona kot ZDA v celotnem 20. stoletju. Vsi nebotičniki, ceste in jezovi, vse kar so torej v ZDA zgradili v celotnem 20. stoletju pomeni vsaj za tretjino manj betona, kot ga je Kitajska porabila samo v zadnjih treh letih

Kitajska namreč proizvaja in tudi porabi kar 60 odstotkov svetovnega cementa. Nekaj podobnega velja tudi za podatke o kupni moči kitajskega gospodarstva. ZDA so veljale za največje gospodarstvo na svetu vse od časov ameriškega predsednika Ulyssesa S. Granta pa do danes. ZDA so še do leta 2000 proizvajale trikrat več blaga in storitev kot Kitajska. Danes je povsem drugače - danes Kitajska predstavlja 16,5 odstotkov svetovnega gospodarstva v primerjavi s 16,3 odstotka, ki ga predstavlja ameriško gospodarstvo. Ti podatki veljajo seveda samo v primeru, če se s pomočjo metode paritete kupne moči (PPP) izničijo različni učinki vrednosti valut na svetovnem trgu, tako da se cene v različnih državah izenačijo. Čeprav v absolutnih številkah ameriško gospodarstvo še vedno presega kitajskega, pa omenjen podatek pomeni veliko spremembo v svetovnih razmerjih moči. »Ne napravite napake. To je geopolitičen potres z zelo visoko vrednostjo na Richterjevi lestvici. Skozi zgodovino je politična in vojaška moč zmeraj temeljila na ekonomski moči. Britanija je bila delavnica sveta še predno je postala gospodarica morij. In britanski ekonomski zaton je prišel pred upadom njene moči. Podobna zgodba se je odvila tudi v primeru drugih hegemonističnih držav, kot sta bili Francija in Španija,« ocenjuje komentator ameriške revije Forbes. In napoveduje, da to sicer ne bo spremenilo ničesar v naslednjih nekaj tednih, saj smo že več kot 200 let navajeni živeti z dominacijo »zahoda« in od leta 1945 z dominacijo ZDA.

Vendar pa spremembe bodo in na njih bi se morala pripraviti tudi EU in Evropa. Še sreča, da imamo daljnovidne politike, ki so nas v Evropi tako spretno rešili pred nevarnostjo nove regionalne in morda svetovne vojne, gospodarsko recesijo, brezposelnostjo in vsesplošnim vdiranjem v našo zasebnost. V zvezi s cementom pa je položaj v Sloveniji prav tako precej drugačen kot na Kitajskem - čeprav v Sloveniji v povprečju porabimo več cementa kot v Evropi, proizvodnja cementa že od leta 2008 upada. Kar je nekako razumljivo - v državah, kjer se kaj gradi, se povečuje tudi poraba cementa. V državah, kjer gradijo samo montažne trgovske centre ali pa sploh nič ne gradijo, pa je seveda približno tako kot v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.