Tamara Kajtazović, STA

, 07:45  |  Svet

Evroskupina o pravočasni izvedbi ukrepov za odpravo presežnega primanjkljaja v Sloveniji

Finančni ministri držav v območju evra so potrdili ocene osnutkov proračunskih načrtov članic, ki jih je pripravila Evropska komisija. V izjavi so dejali, da bo morala Slovenija zagotoviti pravočasno in vzdržno odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja v letu 2015.

Kot smo že poročali v Mladini, so finančni ministri evroobmočja obravnavali ocene proračunskih osnutkov članic.

Komisija je že ob objavi proračunskega mnenja Slovenijo opozorila na nujnost izvedbe začrtanih ukrepov za odpravo presežnega primanjkljaja ter pozvala k pospešitvi strukturnih fiskalnih ukrepov - zlasti sprejetja zakona o fiskalnem pravilu in priprave celovitega pregleda javnih izdatkov v zdravstvu. Sporočilo evroskupine je tako skladno z oceno komisije, ministri pa so sicer pozdravili slovenske zaveze za zagotovitev tega cilja.

Prenos fiskalnega pravila v nacionalne zakonodaje terja fiskalni pakt. Fiskalno pravilo določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Evroskupina je sporočila, da bo prenos fiskalnega pakta v nacionalne zakonodaje pregledala do sredine prihodnjega leta. Slovenija je zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja v postopku od leta 2009. Rok za njegovo odpravo, torej zmanjšanje primanjkljaja pod tri odstotke BDP, je prihodnje leto.

Evroskupina je sicer sporočila tudi, da je spodbudno, da so države s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji pri soočanju s tem problemom doslej občutno napredovale. Med te države sicer spada tudi Slovenija.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je dejal, da evroskupina sicer pozdravlja dejstvo, da članice zmanjšujejo primanjkljaje in stabilizirajo javni dolg kljub gospodarskim izzivom, a opozarja na nujnost nadaljevanja fiskalne konsolidacije, ki bo obenem zagotavljala spodbujanje rasti, ter strukturnih reform, zlasti rahljanje davčnega primeža. Ob tem je pozval vse članice s proračunskimi osnutki, ki niso skladni z evropskimi pravili, predvsem tiste v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja, naj pravočasno in odločno ukrepajo za zagotovitev skladnosti s pravili, po potrebi tudi z dodatnimi ukrepi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.