TK, STA 

 |  Politika

Evropski ministri o ženskih kvotah v upravah podjetij

Ministri EU za zaposlovanje in socialne zadeve niso uspeli doseči dogovora o uvedbi ženskih kvot v upravah podjetij dogovor o uvedbi ženskih kvot v upravah podjetij, ki kotirajo na borzi. Dve leti nazaj je tedanja komisarka za pravosodje Viviane Reding predlagala, da naj okoli 5000 podjetij, ki kotirajo na borzi, do leta 2020 zagotovi, da bo 40 odstotkov neizvršnih članov njihovih upravnih odborov žensk, sicer jih bo doletela kazen.  

Predlog komisije naj bi veljal za podjetja na borzi, ki imajo več kot 250 zaposlenih in njihov letni promet presega 50 milijonov evrov. Za javna podjetja je komisija predlagala, naj 40-odstotno žensko kvoto dosežejo do leta 2018.

Zdaj je bil na mizi občutno razvodenel kompromis, po katerem uvedba kvot ne bo zavezujoča, temveč le politični cilj. Določa, naj članice delujejo v smeri tega cilja z uvedbo ustreznih pravil o izbiri in imenovanju neizvršnih članov uprav.

Vendar tudi ta kompromis ni dobil zadostne večine. Za razplet današnjega zasedanja je bilo ključno stališče Nemčija, ki je prav danes odločala o domači zakonodaji s tega področja. A Nemčija novih pravil ni bila pripravljena podpreti, ker potrebuje še več časa za razpravo doma. Predlogu najbolj nasprotujejo Velika Britanija, Nizozemska in Estonija. Trojica je bila tudi v skupini držav, ki je že pred objavo predloga komisije v skupnem pismu poudarila, da so zavezujoče kvote zanje nesprejemljive.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.