ZL vložila predlog novele zakona o izenačitvi pravic istospolnih parov

© Nada Žgank, Arhiv Mladine

Poslanska skupine Združene levice (ZL) je v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona, ki istospolno skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo. Premier Miro Cerar in ministrica za delo Anja Kopač Mrak sta prizadevanja za izenačitev heterospolnih in istospolnih parov že podprla, a pravita, da je predlog ZL stvar preučitve in politične volje.

Združena levica je pojasnila, da s predlogom ne uvajajo ničesar radikalnega, temveč zgolj sledijo temeljnim načelom demokratične družbe, rezultatom več kot desetletnega civilnega dialoga in javne razprave, ugotovitvam ustavnega sodišča, določbam Evropskega sodišča o človekovih pravicah in se zavzemajo za enakost pred zakonom in enakopravno obravnavo vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije. »Izhajamo iz preproste zahteve po nujni izenačitvi raznospolnih in istospolnih parov v njihovih pravnih, ekonomskih in socialnih pravicah. Predlagan Zakon odpravlja tiste določbe, ki zakonsko in zunajzakonsko zvezo določajo kot skupnost dveh oseb nasprotnega spola. Predlog zakona istospolno skupnost namreč v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb (istega ali različnega spola),« dodajajo.

Cerar je dejal, da SMC pravice LGBT v celoti podpira, vendar je vse stvar razprave v parlamentu. Predlog ZL mora še prebrati oz. preučiti, je dodal. Zagotovil je, da na vladi z obravnavo te problematike ne bodo odlašali, čeprav težko časovno napoveduje postopke sprejemanja rešitev. Domneva, da bo vlada izenačitvi pravic istospolnih parov naklonjena.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je dejala, da s predlogom novele zakona Združene levice sama osebno nima težav, če bi bila takšna politična volja. Pojasnila je, da gre za preprost predlog zakona, ki govori o sklenitvi zakonske zveze. Takšen je bil po njenih besedah prvotni predlog družinskega zakonika, ki pa je sicer mnogo širše urejal problematiko koristi otroka in druge ukrepe družinske politike.

V medresorskem usklajevanju je do konca tedna tudi vladni predlog zakona o partnerski skupnosti, ki izenačuje položaj med partnerjema, tudi istospolnima. Vlada ga naj bi potrdila sredi januarja. A zakon ne obravnava vprašanja posvojitev. To naj bi vlada urejala prihodnje leto, saj načrtuje tudi zakon o družinah, v katerem bo urejala vprašanje posvojitev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.