TK, STA

 |  Politika

12 milijonov evrov za zunanje izvajalce DUTB

© Borut Krajnc

Končno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) kaže, da je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) od ustanovitve do konca avgusta za zunanje izvajalce porabila 12 milijonov evrov. Dosedanje delovanje slabe banke na področju najemanja zunanjih izvajalcev, kadrovanja ter nezagotavljanje sledljivosti in transparentnosti sprejemanja odločitev kaže na slabo prakso in nedoseganje najvišjih standardov korporativnega upravljanja, navaja komisija.

Komisija zato dvomi v učinkovitost izvajanja nadzora DUTB nad zakonitostjo, gospodarnostjo in učinkovitostjo procesov odobravanja kreditov in naložb v bankah, deležnih ukrepov po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

V znesek 12 milijonov evrov so všteta plačila tako zunanjim svetovalcem kot tudi vsem ostalim zunanjim izvajalcem ter znesek, ki ga je DUTB za izvedbo računovodskih, poročevalskih in IT storitev vodenja tveganih postavk plačala NKBM in NLB.

V zadnji številki Mladine Urša Marn piše, da se »na slabo banko kot pijavke prisesajo finančni svetovalci, ocenjevalci vrednosti premoženja, odvetniki, spin doktorji in celo bivši bankirji, ki so v času debelih krav dajali kredite brez ustreznega zavarovanja. Ta armada potem leta odlično služi na račun davkoplačevalcev. Tudi zaradi njih je sanacija bančnega sistema prek slabe banke najdražja možna rešitev.«

V komisiji pravijo, da so njihova mnenja, opažanja ali opozarjanja podana z namenom odprave vseh tveganj ali celo nepravilnosti in terjajo takojšnje ukrepanje. V tem času in okolju urejanje problematike tako pomembnega področja, kot je sanacija bank in posledično upravljanje z davkoplačevalskimi sredstvi, ne opravičuje takšne netransparentnosti notranjega delovanja DUTB. Z vidika komisije so zaskrbljujoče predvsem ugotovitve, ki zadevajo tveganja za nastanek nasprotja interesov pri najemanju zunanjih izvajalcev in zaposlovanju.

KPK poudarja, da se niso opredeljevali do višine in zakonitosti prejemkov zaposlenih na DUTB, so pa v poročilu postavili dvom v zvezi z višino prejemkov glede na učinke dela oz. poslovanja DUTB v obdobju od ustanovitve 19. marca lani do 31. avgusta letos. To je obdobje, na podlagi katerega je komisija pripravila poročilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.