Tamara Kajtazović

 |  Družba

Božičkova prava delavnica

V zgodbah o Božičku prevladujejo predstave o živahnih delavnicah, polnih škratov, ki v idiličnih zasneženih hišah izdelujejo igrače in okraske. Daleč stran od Severnega tečaja je kitajsko mesto Yivu – osrčje prave Božičkove delavnice. V mestu je namreč 600 tovarn, ki proizvedejo 60 odstotkov vseh božičnih okraskov na svetu.

Rdeča barva po tleh, stropu, rdeči madeži na okenskih policah in stenah – tako izgleda delanje božiča, piše Oliver Wainwright v Guardianu. »Božičkovi škratje«, ki delajo igrače in okraske, so v resnici migrantski delavci, ki delajo dvanajst ur na dan za plačo od 200 do 300 funtov mesečno in ne vedo dobro, kaj božič pravzaprav je. »Morda je tako kot kitajsko novo leto,« pravi 19-letni Wei, ki je v mesto Yiwu prišel letos iz ruralne province Guizhou. Skupaj z očetom delata cele dni v rdeče obarvani delavnici. Vsak dan 5000 snežink iz polistirena namočita v lepilo, nato skozi napravo, ki snežinke obarva z rdečim prahom.

Med delom ju rdeča barva prekrije od glave do peta. Njegov oče nosi Božičkovo kapo (ne zaradi prazničnega vzdušja, ampak zato, da prepreči obarvanje las) in vsak dan zamenjata po deset mask, da ne bi vdihovala prahu. Delo je utrujajoče in najverjetneje ga naslednje leto ne bosta ponovila – ko zaslužita dovolj denarja, da se Wei lahko poroči, se bosta vrnila domov v Guizhou in če bo vse po sreči, nikoli več ne bosta videla rdečega prahu.

Njune rdeče snežinke so zapakirane v plastične vrečice, ko v družbi drugih božičnih okraskov pristanejo na mednarodni tržnici Yiwu oziroma »kitajskem mestu dobrin«, štiri milijone kvadratne metre velikim kompleksom z vsem, česar ne rabite – ampak boste verjetno želeli kupiti. V labirintskem kompleksu so cele ulice umetnih rož, napihljivih igrač, dežnih plaščev in dežnikov, plastičnih ur. Gre za več nadstropni spomenik globalni potrošnji, kot da bi bila vsebina vseh odlagališč na svetu izkopana, preoblikovana in postavljena nazaj na police, piše Wainwright. Organizacija združenih narodov je kompleks poimenovala za največjo trgovino na debelo z majhnimi dobrinami na svetu.

Kompleks je razdeljen na pet distriktov – drugi distrikt je kraj, kjer najdete božične okraske. Vendar nekdanja slava tržnice počasi izginja – pri prodaji božičnih okraskov jo prehitevajo internetni velikani kot sta Alibaba in Made in China. Na Alibabi nudijo kar 1,4 milijona različnih božičnih okraskov, ki vam jih dostavijo na dom – na tržnici Yiwu je takih izdelkov le 400.000. Vendar so v vodstvu tržnice optimistični – čeprav mednarodna prodaja pada, domače povpraševanje na Kitajskem raste. Cheng Yaping, soustanovitelj ene od tovarn v mestu, je zelo zadovoljen: »Razveseljujoče je sedeti tud vsak dan in gledati vse te čudovite okraske«. Vendar je Wainwright skeptičen, da tako čutijo tudi delavci, ki so prisiljeni v pomakanje snežink v rdečo barvo, zato da jih mi lahko kupimo za en evro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.