Darja Kocbek

 |  Svet

Javne bolnišnice rubijo najbolj revne med revnimi

Pred več kot sto leti je ameriška zvezna država Alabama v svoji ustavi najbolj revnim državljanom zagotovila, da jih nihče ne more prisiliti, da plačajo račune, ki jih ne morejo plačati. Zdaj ni več tako, saj je javna bolnišnica na podeželskem jugovzhodu države našla pot, kako to ustavno določbo obiti, opozarjajo na spletnem portalu ProPublica.

Preden bolniki dobijo zdravstveno oskrbo, morajo v bolnišnici Southeast Alabama Medical Center podpisati izjavo, na podlagi katere jim bolnišnica lahko dolg izterja tako, da jim ga odtrga od plače ali pa zaseže denar na bančnem računu. Nasploh neprofitne bolnišnice, ki morajo po zakonu ponujati storitve za revne po znižanih cenah, tožijo paciente z nizkimi prihodki in si tako zagotovijo zajetna plačila.

Približno četrtina bolnišnic v ZDA je javnih, te morajo oskrbeti tiste, ki v drugih bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah zdravstvene oskrbe ne morejo dobiti. Za to oskrbo morajo uporabiti čim manj javnih sredstev.

Southeast Alabama Medical Center, ki je edina javna bolnišnica v mestu Dothan, sodi med najbolj agresivne izterjevalce dolgov, plačilo terjajo celo od bolnikov, ki bi bili opravičeni do oskrbe po znižani ceni ali do brezplačne oskrbe. V zadnjih treh letih je vložila več kot 4000 tožb proti pacientom, ki morajo poleg stroškov za zdravljenje na koncu pogosto plačati še pravdne stroške. Tudi v zvezni državi Missouri sta dve od treh bolnišnic, ki od bolnikov najbolj agresivno terjajo poplačilo dolgov, javni.

Ameriško Vrhovno sodišče pa je napovedalo, da bo 4. marca sporočilo odločitev, ali bosta dve tretjini Američanov lahko uveljavljali davčne olajšave, ki jim pomagajo, da lahko plačajo mesečne račune za zdravstveno zavarovanje na podlagi reforme, ki je eden glavnih projektov sedanjega predsednika Baracka Obame.

Ob tem bolnišnice v ZDA vse več služijo z bolniki, ki se pridejo k njim zdravit s Kitajske, poroča China Daily. Pred desetimi leti je pediatrična bolnišnica v Los Angelesu, ki je ena od petih najboljših tovrstnih bolnišnic v ZDA, sprejela prvega bolnika s Kitajske, zdaj je zdravljenje Kitajcev nekaj vsakdanjega. Ta zdravstveni turizem je predvsem posledica rasti srednjega razreda na Kitajskem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.