Darja Kocbek

 |  Svet

Kitajska in Rusija trgujeta v juanih

© Arhiv Mladine

Kitajska se je odločila, da bo pomagala Rusiji, ki se sooča s posledicami sankcij zahodnih držav. Ruske nafte ne bo več plačevala v dolarjih, ampak v juanih. Kitajski minister za trgovino Gao Hucheng je dejal, da bo tako menjava blaga med državama postala bolj varna in zanesljiva. Po njegovi oceni utegne menjava med državama letos doseči 100 milijard dolarjev.

Kitajski izvoz v Rusijo se je v prvih devetih mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 10,5 odstotka, uvoz iz Rusije pa za 2,9 odstotka. Trgovinska menjava med državama je v prvih devetih letošnjih mesecih dosegla 70,78 milijarde dolarjev.

Trgovinski minister Gao je prepričan, da bo sedanja kriza bistveno vplivala na sodelovanje med Kitajsko in Rusijo pri energetskih in proizvodnih projektih. »Mnogo Kitajcev vidi Rusijo še vedno kot velikega brata in obe državi sta druga za drugo strateško pomembni,« je dejal Jin Canrong, dekan šole za mednarodne študije na univerzi Renmin v Pekingu. Po njegovem mnenju bi morala Kitajska poglobiti sodelovanje z Rusijo, ko je takšno sodelovanje potrebno.

Kitajska med članicami najhitreje rastočih gospodarstev BRICS ni edina, ki skuša pomagati Rusiji v boju proti zahodnim sankcijam. Vseh pet držav BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika) se je julija dogovorilo, da bodo povečale medsebojno trgovino v svojih valutah, pa tudi, da bodo ustanovile svojo razvojno banko BRICS, ki bo imela na voljo sredstva za investicije v višini 100 milijard dolarjev. Ta banka naj bi bila alternativa Svetovni banki, ki je pod nadzorom zahodnih držav.

Dnevnik Financial Times je že septembra poročal, da sankcije pomagajo Rusiji preseči paranojo do Kitajske. Ameriški Washington Post je novembra objavil prispevek, kako lahko ZDA odgovorijo na ambicije Rusije in Kitajske. Ob tem predstavljata Rusija in Kitajska različne izzive. Rusija je padajoča sila, ki je osredotočena na priključitev ozemlja na kontinentu, ki je nacionalizem pustil za seboj, Kitajska pa je vzhajajoča sila, ki je osredotočena na širitev svojega morskega teritorija na regionalnem kotlu nacionalističnih čustev. V obeh primerih bodo ZDA morale osredotočiti svojo politiko na mirno konkurenco.

Enako pomembno bo zagotoviti vire za razvoj novih vojaških in gospodarskih pristopov, ki bolje odvrača in kaznuje revizionistične premike. Da bi ZDA prenovile svojo gospodarsko prevlado, mora biti njihova prednostna naloga tudi zaključek pogajanj z Evropo o transatlantskem trgovinskem sporazumu (TTIP).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.