Vlada sprejela prenovljeni program ukrepov za preprečevanje korupcije

Vlada je sprejela prenovljena program ukrepov za preprečevanje korupcije, s katerim ukrepe širi tudi na poslovne subjekte, ki so v večinski ali popolni lasti države.

V programu so ukrepi navedeni z nosilci in roki. Minister za javno upravo Koprivnikar je med drugim izpostavil revizijo poslovanja Teš 6. Kot je dejal, se bo natančno in celovito pregledalo, kako je zgodba s financiranjem termoelektrarne dejansko nastajala in kje so morebitne nepravilnosti. Tako predvidevajo pripravo posebnega zakona z namenom, da ne bi izvajali posamičnih revizij s pristojnostmi posamičnih organov, ampak bi zadevo obravnavali celovito. Zakon bo šel v DZ po rednem postopku, na vladi pa naj bi bil sprejet do konca marca.

Po besedah ministra je nekaj sprememb povezanih s Slovenskim državnim holdingom (SDH), načrtujejo pa jih tudi na področju Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), in sicer za večjo preglednost tekočega poslovanja in pregled prenosa terjatev za nazaj. Pri slednjem se po ministrovih besedah načrtuje celovita revizija.

Koprivnikar je dejal, da »noben od teh ukrepov niti slučajno ni preprost«. Rešitve za probleme, ki so se kopičili leta in še nastajajo, po njegovih besedah niso enostavne, predvsem pa vlada ne more z »ognjem in mečem posegati v druge subjekte«. Vlada ne more poseči v javni zavod in spremeniti njegovega poslovanja, ukiniti podjetja ali radikalno zamenjati vodstva. Vpliva lahko prek zakonodajnega okvira in sklepov vlade, da ti mehanizmi dajo konkretne učinke, pa traja nekaj dlje.

Vladna zaveza za ničelno toleranco proti korupciji sicer sega že v predvolilni čas in izhaja tudi iz koalicijske pogodbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.