Tamara Kajtazović

 |  Svet

Bodo Britanci volili že s 16. leti?

© Borut Peterlin

Britanski premier David Cameron je vzbudil upanje, da bi na prihajajočih majskih volitvah v državi lahko glasovali tudi 16- in 17-letniki. Razširitev volilne pravice pod 18 let sicer v primeru zmage na volitvah napoveduje laburistična stranka.

Razpravo o tem je dodatno spodbudil lanski škotski referendum o neodvisnosti, na katerem so volilno pravico imeli 16- in 17-letniki. Na referendumu je bila volilna udeležba najstnikov več kot 80-odstotna, kar je pripeljalo do pozivov k nižanju starostne meje na volitvah.

Cameron je sedaj dejal, da bi o zadevi lahko glasoval parlament, piše Ben Riley-Smith v britanskem Telegraphu. Obenem je sicer dejal, da trenutno nasprotuje nižanju starostne meje za volilno pravico, vendar želi slišati razpravo v parlamentu in argumente obeh strani.

Cameronovo nasprotovanje nižanju starostne meje za volilno pravico verjetno izhaja tudi iz tega, da bi bile spremembe voda na mlin laburistov. Raziskave namreč kažejo, da več mladih podpira laburiste, kot je siceršnje povprečje podpore stranki v državi. Kot poroča časnik Times of India, tudi študentje trenutno bolj podpirajo laburistično stranko in bodo njihovi glasovi na letošnjih volitvah lahko spremenili ravnotežje moči.

Britanski laburisti, pa tudi Liberalni demokrati, tovrstne spremembe že dalj časa podpirajo - slednji so imeli znižanje starostne meje za udeležbo na volitvah v svojem programu že leta 2010. Vodja laburistične stranke Ed Miliband je sicer obljubil, da bodo v primeru zmage na letošnjih volitvah starostno mejo za volilno pravico znižali na 16 let do maja 2016.

Zdi se torej neizogibno, da bodo mladi od 16. leta dalje v Veliki Britaniji morda v roku enega leta dobili volilno pravico. Pa v Sloveniji? Peter Petrovčič je v Mladini ob že omenjenem škotskem referendumu napisal, da je znižanje starostne meje za volitve že pred tremi leti državam članicam priporočil Svet Evrope, saj naj bi bili mladi v najpomembnejših razpravah vedno bolj potisnjeni ob rob. V Sloveniji je tak predlog v parlamentarno proceduro leta 2001 vložila skupina volivcev s prvopodpisanim Petrom Levičem (Stranka mladih Slovenije), a ni dobil podpore. To je bila tudi ena izmed predvolilnih obljub zmagovalke predzadnjih volitev Pozitivne Slovenije, ki je vodila vlado, vendar se ni zgodilo nič.

S 16. leti od leta 2008 dalje lahko volijo v sosednji Avstriji, ki je bila tudi prva država članica Evropske unije, ki je mladim volivcem omogočila udeležbo na volitvah. Enak starostni prag za volilno pravico imajo tudi v nekaterih latinskoameriških državah, na primer Argentini, Braziliji, Ekvadorju in Nikaragvi. V nekaterih državah, na primer Švici in Nemčiji, lahko mlajši od 18 let sodelujejo na volitvah lokalne ravni, sicer pa po svetu za udeležbo na volitvah prevladuje starostna meja 18 let oziroma ponekod celo 21.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.