Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Nova hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović

Na včerajšnjih predsedniških volitvah je Hrvaška dobila novo predsednico – s 50,4 odstotki glasov je zmagala kandidatka HDZ Kolinda Grabar Kitarović. Kandidat SDP in dosedanji predsednik Ivo Josipović je prejel 49,6 odstotka glasov.

To so bile najbolj negotove volitve na Hrvaškem do sedaj, o čemer priča tudi tesna zmaga Grabar Kitarovićeve. Hrvaški premier Zoran Milanović je izjavil, da se je prvič na Hrvaškem zgodilo, da je predsedniška zmaga dosežena s tako tesno razliko. Ocenil je, da se je Grabar Kitarovićeva med kampanjo predstavljala kot »militantni vojak HDZ«. »Če je to volja naroda, jaz s tem nimam težav. Če so tako odločili, tako bo,« je dejal.

Josipović je imel sicer do prvega kroga volitev po napovedih javnomnenjskih raziskav prednost pred tekmico, nato pa je v prvem krogu za las dobil več glasov. Josipović je namreč dobil podporo 38,55 odstotkov volivcev, kandidatka HDZ pa 37,09 odstotkov.

Včerajšnjih volitev se je udeležilo več kot 2,2 milijona volivcev, kar je nekaj manj kot 59 odstotkov volilnih udeležencev. Neveljavnih volilnih listkov je bilo 2,7 odstotka.

Kot smo že pisali v Mladini, Kolinda Grabar Kitarović obljublja nekoliko drugačno politiko Hrvaške do sosednjih držav. Kljub različnim izjavam hrvaških politikov pred vstopom v EU, da ne bodo povezovali vstopa v EU z izpolnjevanjem določenih bilateralnih pogojev, je Grabar Kitarović že napovedala, da bi ona pogojila predvsem vstop Srbije v EU ter da bi vstop povezala z reševanjem vprašanja izginulih v vojni, kar je sicer dvorezna tema, saj tudi v Srbiji še vedno čakajo na ukrepe Hrvaške, s katerimi bi se pričelo reševati vprašanje beguncev iz Hrvaške in kaznovati odgovorne za zločine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.