TK, STA

 |  Politika

Pogajanja o socialnem sporazumu še niso zaključena

Socialni partnerji na pogajanjih o socialnem sporazumu sporazumu za gospodarsko rast in nova delovna mesta 2015-2016 še niso uspeli uskladiti nobenega poglavja. Ostajajo nesoglasja glede vprašanja plač, je pa do zbližanja prišlo pri vprašanju obremenitev gospodarstva. Pogajanja s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem se bodo tako nadaljevala danes, do konca tedna pa bi lahko bil dosežen dogovor.

Po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča so se na pogajanjih pogovarjali o predlogu sindikatov, da bi se iz formule za izračun minimalne plače postopno izvzeli dodatki, in sicer za začetek dodatek za nočno delo. Poleg tega sindikati želijo, da bi realne plače na panožni ravni rasle tudi glede na produktivnost. »Imam občutek, da smo v tem delu z delodajalci prišli blizu, vendar je tudi to področje ostalo odprto. O teh zelo pomembnih vprašanjih bomo odločali in se, upam, tudi dogovorili v petek,« je dejal Semolič.

Po drugi strani pa je za delodajalsko stran pomembno poglavje financ, ki govori o obremenitvah gospodarstva. Delodajalci zavračajo nove davčne obremenitve in zviševanje obstoječih davčnih bremen. Semolič ima sicer vtis, da je med delodajalci in vlado pri tem vprašanju vendarle prišlo do zbližanja, ni pa še usklajenosti.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije Igor Antauer je pogajanja ocenil kot konstruktivna. »Vlada je slišala, da smo zelo občutljivi na kakršnokoli poviševanje davkov. Tekst še ni popolnoma usklajen, predvidevam pa, da bo ta teden,« je povedal. Glede na to, da na nekaterih področjih, kot je trg dela, po Antauerjevih ocenah niso dosegli kakšnega večjega napredka, so vladi povedali, da v teh razmerah in ne glede na napovedi o gospodarski rasti niso pripravljeni pristati na kakršenkoli dvig obremenitev gospodarstva.

Danes bodo z ministrom Klemenčičem obravnavali poglavje o pravni varnosti, zaključevali pa naj bi tudi usklajevanje poglavja o zdravstvu.

Sindikati želijo, da se spremeni insolvenčna zakonodaja, in sicer tako, da bi se najprej poplačale terjatve delavcev, zlasti tiste, vezane na neplačane prispevke in plače, predlagajo pa tudi, da pri izvršbah ne bi smeli posegati v minimalne plače in nekatere druge prejemke delavcev, kar je prišlo v zakonodajo, a sindikati temu nasprotujejo.

Rok za uskladitev dokumenta je sicer 20. januar, podpisala pa bi ga lahko tudi Gospodarska zbornica Slovenije, ki je v začetku decembra protestno izstopila iz pogajanj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.