Tamara Kajtazović

 |  Svet

Mučenje je tudi evropski problem

Nevladna organizacija Amnesty International (AI) je na podlagi nedavnega poročila ameriške agencije CIA o mučenju zapornikov pozvala nekatere evropske vlade, ki so pri tem sodelovale, da prevzamejo soodgovornost za mučenje terorističnih osumljencev. Poleg tega je sedaj tudi poročilo Evropskega odbora za preprečevanje mučenja in nehumanega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT) Sveta Evrope pokazalo, da so pazniki v več evropskih državah izvajali povračilne ukrepe nad ujetniki.

Tovrstno ravnanje z ujetniki oziroma zaporniki se je po poročanju CPT pojavilo (pdf) v Armeniji, Azerbajdžanu, Bolgariji, Grčiji, na Madžarskem, v Moldaviji, Rusiji, Španiji, Makedoniji in Ukrajini, in sicer v zaporih, policijskih priporih, centrih za tujce in psihiatričnih ustanovah.

Kot poroča Deutsche Welle, je predsednik CPT Letif Hüseynov dejal, da je ustrahovanje ali maščevanje proti osebam, ki jih je CPT intervjuval, kršitev človekovih pravic, obenem pa močan udarec preventivnemu mehanizmu, ki ga vzpostavlja Evropska konvencija o preprečevanju mučenja. »Pozivam nacionalne oblasti, da spoštujejo svoje obveznosti pri preprečevanju, preiskovanju in kaznovanju teh dejanj,« je dodal.

Strokovnjaki CPT sicer vsako leto obiščejo več kot 180 zaporov, policijskih postaj, centrov za tujce, psihiatričnih bolnišnic in podobno v 47 državah članicah Sveta Evrope. Gre za ad hoc obiske, ki jih države članice morajo dovoliti. CPT nato intervjuva katerekoli ujetnike želi, čeprav ti lahko sodelovanje zavrnejo. Metoda preprečevanja mučenja obenem vključuje pogovore z vladnimi predstavniki.

Poročilo je sicer prišlo le nekaj dni zatem, ko je organizacija Amnesty International pozvala evropske vlade, da priznajo sodelovanje in pomoč Združenim državam Amerike pri mučenju terorističnih osumljencev. Julia Hall, strokovnjakinja AI za protiterorizem in človekove pravice, je dejala, da brez evropske pomoči ZDA ne bi mogle skrivaj pridrževati in mučiti ljudi toliko let. »Iz poročila ameriškega senata je jasno, da so bile tuje vlade ključne za uspeh operacij CIA – in dokazi, ki so se nabirali že več kot desetletje, kažejo na evropske zaveznike,« je dodala. Amnesty sicer kot možne pomagače omenja Poljsko, Litvo, Romunijo, Nemčijo, Združeno kraljestvo in Makedonijo. »Konec je zanikanj in prikrivanj. Vlade se ne morejo več zanašati na argumente »nacionalne varnosti« in trditev o državnih tajnostih, da bi skrivale svojo vlogo pri mučenju in izginotju ljudi. Čas je, da je pravici zadoščeno zaradi vseh, ki so trpeli zaradi grozovitih dejanj, kot so simulirano utapljanje, spolno nasilje in simulirane usmrtitve – ki so bila ključna za ilegalne protiteroristične operacije,« je opozorila Hallova.

Po prepričanju Amnestyja morajo protiteroristični zakoni, politike in prakse spoštovati človekove pravice in dostojanstvo vseh ljudi, kar je v luči nedavnih napadov v Franciji in posledičnih protiterorističnih ukrepov še posebej pomembno poudariti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.