Damjana Kolar

 |  Kultura

Radikalni pristop do telesa in prostora

Zora

Zora

V Španskih borcih bodo 26. in 27. januarja v okviru festivala Plesna Vesna, ki v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde, gostili večkrat nagrajeno madžarsko koreografinjo Adrienn Hód in njeno skupino Hodworks. Adrienn Hód, ki je bila v zadnjih petih letih kar štirikrat nominirana za nagrado Rudolfa Labana, je znana po svojem radikalnem pristopu do telesa in prostora.

26. januarja bo na ogled radikalno telesna in drzna performativna raziskava Dawn (Zora), ki v ospredje postavlja gola telesa plesalcev ter od njih zahteva izjemno koncentracijo in vzdržljivost. Ta postanejo pokrajina intimnosti in bližine, prikažejo svoj "živalski značaj," ki je v sodobni družbi tabuiziran. Predstava je leta 2013 prejela nagrado Rudolfa Lábána za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa.

27. januarja pa bo sledila predstava Conditions of Being a Mortal (Kako biti smrtnik), ki je unikatna priredba Lisztove Faustove simfonije v treh stavkih-vsak od njih je posvečen enem od junakov pesnitve: Faustu, Marjetici in Mefistu- ki velja za vrhunec skladateljevega simfoničnega ustvarjanja. Predstava se odpre v podzavestnem transu, ki ga sproži neprekinjeno gibanje. Telesa štirih plesalcev so izložba njihovih notranjih zgodovin.

Madžarska koreografinja Adrienn Hód je znana po svojem radikalnemu pristopu k telesu, prostoru, uporabi eksperimentalne glasbe in vzajemnih povezavah med njimi, vključno z občinstvom. Poleg ustvarjanja lastnih koreografij uči sodobne plesne tehnike, improvizacijo in kompozicijo, od leta 2005 je redna predavateljica na Plesni akademiji v Budimpešti, kot plesalka pa sodeluje v delih Márte Ladjánszki. Kot koreografinja nenehno raziskuje, kako se telo lahko giba na odru. Svoja dela najraje uprizarja v prostorih brez scenografije. Kot pravi sama: "Telesa in glasovi lahko napolnijo vsak prostor. Pritegne me čisti nič. Praznina je zame navdih, ki vzdraži mojega duha."