Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Rusija in Kitajska nameravata letos streti monopol ameriških bonitetnih agencij

V zadnjih 25 letih imajo tri zasebne ameriške bonitetne agencije Moody's, Standard & Poor's in Fitch monopol pri ocenjevanju bonitete podjetij in držav. Od njihovih ocen je odvisno, pod kakšnimi pogoji se lahko podjetja in države zadolžujejo oziroma kako rizične so za vlagatelje naložbe v njihove vrednostne papirje. Te tri agencije, ki imajo sedež v New Yorku na Wall Streetu, odločajo ali je nakup vrednostnih papirjev določenega podjetja ali države naložba ali špekulacija.

Agencija Standard & Poor's je včeraj prvič v zadnjih desetih letih bonitetno oceno za obveznice, s katerimi se zadolžuje ruska država, znižala na raven ničvrednosti, in sicer iz ocene BBB- na BB+. Njeni razlogi za to znižanje so strmoglavljenje cene nafte, padanje tečaja rublja in sankcije, ki jih je Zahod uvedel zaradi krize v Ukrajini.

Prav Rusija namerava skupaj s Kitajsko narediti konec monopolu ameriških agencij, ki izdajo 98 odstotkov vseh bonitetnih ocen v ZDA in 95 odstotkov na svetovni ravni, piše publicist William Engdahl. Ta monopol je po izbruhu krize leta 2008 poskušala streti tudi Evropska unija, saj je agencija Standard & Poor's aprila 2010 (tik pred dokončnim dogovorom evropskih vlad o rešitvi grške krize zaradi prezadolženosti) bonitetno oceno za obveznice, s katerimi se zadolžuje grška država, nenadoma znižala na stopnjo ničvrednosti in tako povzročila evrsko krizo. Toda do zdaj EU ni naredila nič za to, da bi si zagotovila svojo suverenost na področju bonitetnih ocen. Poskus ustanovitve neodvisne evropske bonitetne agencije, ki je ne bi financirale vlade ali podjetja, ki bi jih ocenjevala, je zaradi prefinjenega pritiska Washingtona propadel leta 2012. Washington in Wall Street se ne odrečeta zlahka takšnemu strateškemu monopolu, pravi Engdahl.

Zdaj ZDA poskušajo s pomočjo bonitetnih agencij spraviti do bankrota Rusijo. Lani, 23. decembra, ko so ljudje krasili božično drevo ali nakupovali zadnja darila, je Standard & Poor's, ista agencija, ki je aprila 2010 povzročila evrsko krizo, sporočila, da je vsaj 50 odstotkov možnosti, da bo bonitetno oceno za ruske obveznice v prihodnjih 90 dneh znižala na raven ničvrednosti. Novo oceno namerava izdati konec tega meseca. Fitch, najmanjša med tremi ameriškimi monopolisti, je 12. januarja svojo oceno za obveznice ruske države že znižala na eno stopnjo pred ničvrednostjo. Le eno stopnjo više je boniteto Rusije ocenila agencija Moody's.

Če bodo ameriške agencije oceno za ruske obveznice znižale na raven ničvrednosti, bo morala večina pokojninskih skladov in investitorjev enako kot v času strmoglavljenja rublja leta 1998 odprodati ruske obveznice. Krizo rublja leta 1998 je povzročil ameriški milijarder George Soros, ki zdaj v komentarjih, ki mu jih objavljajo veliki finančni časopisi, zahteva, da morajo vlade ZDA in EU rešiti Ukrajino pred bankrotom, ki bi prizadel zasebne lastnike obveznic ukrajinske države. Soros torej poziva k vojni proti Putinovi Rusiji, piše Engdahl. Soros naj bi kupil veliko količino ukrajinskih obveznic v prepričanju, da bodo evropske države rešile Ukrajino. Ker tega niso storile, je starega lisjaka očitno zagrabila panika.

O ustanovitvi neodvisne bonitetne agencije Universal Credit Rating Group (UCRG) sta se dogovorila ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping. Uradno je bila ustanovljena junija 2013. Njen sedež je v Hongkongu. Poleg ruske RusRating in kitajske Dagong Credit Rating Agency je tretji enakovredni partner UCRG ameriška neodvisna agencija Egan-Jones Ratings. Slednja je bila prva agencija, ki je aprila 2012 znižala bonitetno oceno ZDA. Bila je tudi prva agencija, ki je znižala bonitetno oceno propadlih družb WorldCom in Enron.

Sean Egan, soustanovitelj in izvršni direktor agencije Egan-Jones, je lani pojasnil, da je kratkoročni cilj nove agencije UCRG dopolniti sedanji sistem bonitetnih ocen. »Sedanji sistem je osredotočen na New York, UCRG bo prinesla na mizo pogled Kitajske in Rusije. To pomeni, da bodo njene ocene drugačne od tistih, ki jih dajejo velike tri,« je povedal. Nova agencija je odprta tudi za nove partnerje iz različnih držav, ni pa predviden pristop velikih treh.

Richard Hainsworth, ustanovitelj agencije RusRating, je dejal, da bo UCRG uporabljala sistem dvojnega ocenjevanja, ki bo investitorjem omogočal lokalno in globalno primerjavo tistih, ki se zadolžujejo. »Če primerjate dve podjetji v eni državi, bo delo lahko opravil lokalni član UCRG. Za primerjavo podjetij na globalni ravni, recimo naftne družbe v Indiji in druge v Milwaukeeju, pa potrebujete globalno primerjavo. To bo naloga UCRG,« je razložil Hainsworth.

Guan Jianzhong, vodja agencije Dagong, je dodal, da je Kitajska velika mednarodna upnica in vse bolj pomembna globalna investitorka, zato potrebuje lastne bonitetne agencije, ki lahko zagotovijo zanesljive informacije o bonitetah za zaščito svojih interesov kot upnice.

Direktor RusRating Aleksandr Ovchinnikov pravi, da je postopek za registracijo agencije UCRG pri lokalnem regulatorju že stekel.

Od ocen treh ameriških monopolistov je seveda odvisna tudi cena zadolževanja slovenske države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.