Obeležitev 70. obletnice osvoboditve Auschwitza

Spomin na osvoboditev koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau so preživeli interniranci in interniranke ter svetovni voditelji včeraj obeležili na slovesnosti na kraju nekdanjega taborišča. Slovesnosti se je udeležilo tudi pet nekdanjih internirank oziroma internirancev iz Slovenije in predsednik republike Borut Pahor.

Politiki so na slovesnosti z izjemo otvoritvenega nagovora poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega molčali, osrednja pozornost je bila na predstavnikih preživelih. V izjavi za medije pred začetkom uradne slovesnosti je Pahor posvaril, da na grozote, kakršnim smo bili priča v Auschwitzu, ne smemo nikoli pozabiti, saj bi se sicer utegnile ponoviti. Pahorja so na slovesnosti spremljale nekdanje interniranke Sonja Vrščaj, Marija Srpčič, Dana Valič Klanšček in Elizabeta Kumer Maurič. Ukradene otroke, preživele v taborišču, predstavlja Janez Deželak, Judovsko skupnost Slovenije pa Luka Woititz, potomec taboriščnika.

Auschwitz-Birkenau je bilo največje nacistično koncentracijsko taborišče, kjer so med letoma 1940 in 1945 ubili najmanj 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov. Sovjetska Rdeča armada je 27. januarja 1945 osvobodila taborišče, v njem pa tudi 7650 zapornikov. V Auschwitzu je bilo zaprtih 2342 zapornikov iz Slovenije, 1331 jih je tam umrlo.

Komorowski je v nagovoru na slovensnosti pozval k odločni akciji proti rasizmu in antisemitizmu. »Spomnimo se, kam vodi kršitev mednarodnega prava o samoodločbi narodov,« je dejal. Poudaril je, da je treba obsoditi vse oblike sovraštva in opozoril, da se je treba upreti vsakršni relativizaciji nacističnih zločinov. Ob tem je dodal, da Poljska »spoštuje in priznava« vlogo sovjetske Rdeče armade pri osvoboditvi Auschwitza pred 70 leti. Potegnil pa je tudi vzporednice med dvema totalitarizmoma - nemškim nacističnim režimom in sovjetskim, spomnil pa je tudi na pokol poljske elite v času sovjetskega diktatorja Stalina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.